Ook gamen kan in de buitenlucht: Landjeveroveren midden in de stad.

Buitenspelen kan nu ook met een smartphone in je hand: punten scoren, landjes veroveren of monsters vangen.

Tikkertje en verstoppertje kunnen het wel schudden. Je kunt nu ook buitenspelen met je smartphone in de hand. De Japanse spellenmaker Nintendo komt in 2016 met de buitenspeelgame Pokémon Go . Er zijn al wel andere buitengames. We hebben er drie getest.

Spectrek

Een van de aardigste is Spectrek (€2,22), waarin je als ghostbuster in je eigen dorp of stad op spoken jaagt. Zodra je de app start worden er een handjevol spoken over je omgeving uitgesprenkeld. Zolang je de smartphone plat houdt zie je de locaties waar de spoken zich bevinden op een kaart. Sta je voor een spook? Houd je smartphone dan rechtop en je ziet hem voor je verschijnen op camera. ’s Avonds en met z'n tweeën is Spectrek het leukst. We rennen door steegjes en langs grachten, want binnen een kwartier moeten alle geesten gevangen zijn. Op die brug daar zou er eentje moeten spoken. Spannend. We schakelen over op de camerastand. Mijn collega-spokenvanger schrikt als récht voor haar een spook opdoemt. Spektrek is een heerlijke spokenjacht als alles werkt, maar de koppeling tussen kaart en camera is helaas stroef. Soms sta je volgens de kaart op de goede plek, maar is er door de camera nog niets te zien. Pas onder de raarste hoeken worden de spookjes gevonden.

Turf

Minder ambitieus, en daardoor een stuk stabieler, is Turf (gratis, Android en iOS). Dit spel is een digitale variant op landjepik. Iconische of bijzondere plekken door heel Nederland zijn door de makers van het spel aangewezen als strijdterrein. Spelers kunnen deze plek veroveren door twintig seconden in het gebied te blijven staan met de app open. Het is minder rennen en meer wandelen. Na een rondje van twintig minuten zijn bijvoorbeeld het Van der Werfpark en de Burcht in Leiden van mij. Vanaf nu leveren deze gebieden punten op, totdat iemand ze weer van mij inpikt. Al hoef ik daarvoor niet te vrezen. Ik ben nog niet thuis of ik ben gekroond tot koning van Zuid-Holland: ik heb nu al de hoogste score van de regio. Waar zijn de tegenspelers? Nog niet in Nederland. Turf is vooral in Zweden populair.

Ingresss

Wie een buitenspel met meer competitie zoekt, moet Ingress (gratis, Android en iOS) proberen. Dit locatiespel met science-fictionsausje heeft wereldwijd duizenden spelers. Standbeelden, kerken, muurschilderingen en andere zijn in Ingress ‘portalen’. Een plaquette aan het einde van mijn straat blijkt een portaal, net als de kapel om de hoek. Je kan deze portalen veroveren als je je binnen een straal van 40 meter bevindt. De wereld van Ingress is verdeeld in twee kampen: de groenen (‘de verlichten’) en de blauwen (‘het verzet’), die beiden zoveel mogelijk portalen claimen. Het geeft je het fijne gevoel dat je onderdeel bent van een grotere strijd. De fanatiekste Ingress-spelers spreken met elkaar af en gaan gezamenlijk op strooptocht. Beginners moeten eerst genoeg ervaringspunten verzamelen om deel te kunnen nemen. Maar je mag al wel toekijken hoe de anderen lol maken.

Elke smartphone heeft een GPS-chip waarmee het je locatie kan bepalen. Buitengamen is doodsimpel, en werken in de praktijk niet anders dan apps zoals Google Maps. Geef de game toestemming om je locatie te gebruiken, en de game weet waar je bent.