Onweerstaanbare afro-disco van Pat Thomas (69) in Rasa

Als alle Afrikaanse ‘vergeten sterren’ en ‘levende legenden’ zo terugkomen als Pat Thomas dan mag de revivaltrend nog wel even doorgaan. Sinds een kleine tien jaar is er een run op Afrikaanse sterren uit de jaren zeventig en Thomas is de nieuwste die een rentree maakt. Vijftig jaar geleden begon hij in Ghana als highlife-muzikant, een kabbelend genre waar je palmwijn bij hoort te drinken. Maar bij zijn rentree in de 21ste eeuw rekt hij de highlife op tot iets waarbij je met een biertje in een festivaltent wilt staan. Dat komt vooral door de jonge band waarmee hij speelt. De Kwashibu Area Band maakt van de zoete melodieën afrobeat en afro-disco. Als de uitstekende bandleider Kwame Yeboah zijn gitaar neerlegt en uit zijn pannetje gaat op de toetsen of de simpele koebel pakt, ontstaan er onweerstaanbare soulbreaks. De op Cubaanse muziek gestoelde gitaarloopjes en blaaspartijen worden een stuk Afrikaanser in handen van de Kwashibu Area Band en hun disco-uurtje lijkt in niets op het vaak zo eendimensionale genre.

Thomas zelf zou je met zijn slanke gestalte en modieuze bril op het kale schedel niet op zijn 69 jaar schatten. Een opwindend concert van bijna twee uur is geen enkel probleem voor de zanger die begon in de band van Ebo Taylor, een andere highlife-legende die recent nog uit de mottenballen werd getrokken. Thomas nam tot in de jaren 90 op. Hij lijkt nu meer dan ooit te snappen waar de dansvloer om vraagt.

    • Leendert van der Valk