Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Economie

Niet iedereen is blij dat de blauwe envelop verdwijnt

Foto ANP/ Remko de Waal

Eindelijk zijn we af van die blauwe enveloppen. Binnen twee jaar schakelt de Belastingdienst namelijk volledig over op digitale post. De envelop die dit jaar 100 is geworden gaat met pensioen. Maar wat betekent dit voor de leverancier?

Het bedrijf dat de enveloppen voor de Belastingdienst maakt, is nog ouder dan de envelop zelf. Het familiebedrijf Koninklijke Van der Most bestaat 112 jaar en maakt al meer dan 50 jaar de beruchte blauwe envelop. Ook zonder de fiscus als opdrachtgever kan het bedrijf overleven, zegt directeur Rob van der Most. “De enveloppen voor de Belastingdienst beslaan iets meer dan 5 procent van onze productie.” Jaarlijks produceert het bedrijf zo’n 1,6 miljard enveloppen.

Belastingblauw

Veel is er niet veranderd tijdens het 100-jarige bestaan. Wel heeft de envelop een andere kleur blauw gekregen. “Omdat het blauw zo opvallend was tussen de rest van de post, zijn andere bedrijven dit over gaan nemen. Toen is de lichtblauwe kleur vervangen voor belastingblauw. Die kleur wordt nu nog steeds gebruikt.” Van der Most vindt het geen slimme zet om de envelop weg te doen.

“De envelop heeft zo’n enorm hoge attentiewaarde. Iedereen die er een ziet, weet dat hij hem open moet maken. Dat daar afstand van gedaan wordt, zal niemand met een beetje marketingkennis snappen.”

Daarnaast vindt de directeur dat mensen een keuze zouden moeten hebben. “Binnen twee jaar moet iedereen over op online. Of je nu wil of niet. Straks komt alles in je mail binnen. Dat is veel makkelijker weg te klikken.” Volgens Van der Most hebben veel mensen nog steeds de voorkeur voor communicatie op papier en komen veel bedrijven ook terug op hun beslissing om volledig digitaal te gaan. “Het blijkt gewoon minder goed te werken.”

Besparen

Hoeveel de fiscus precies gaat besparen door het digitaliseren is niet bekend. “Wel is bekend dat de structurele besparing van elektronisch berichtenverkeer bij het uitsluitend digitaal verzenden van berichten voor de inkomstenbelasting en toeslagen 60 miljoen euro bedraagt”, aldus een woordvoerder. Maar dan gaat het niet alleen om de besparing op papier en verzendkosten. Afgelopen jaar werden nog zo’n 150 miljoen brieven verstuurd.

Van der Most zet vraagtekens bij de verwachtte kostenbesparing.

“De kosten van ICT-projecten bij de overheid zijn extreem hoog. Ik betwijfel of er op deze manier daadwerkelijk bespaard gaat worden.”