Nederland tweede in kinderrechten-toptien

Met de tweede plaats in de KidsRights Index scoort Nederland wereldwijd goed bij het naleven van de rechten van kinderen. Volgens Marc Dullaert, Kinderombudsman en oprichter en voorzitter van stichting KidsRights, moet er echter nog veel gebeuren om de belangen van kinderen maximaal te behartigen.

Dullaert pleit al langer voor het meer betrekken van kinderen bij beleidsvorming. „Kinderen zijn niet alleen ontvangers van hulp, maar kunnen zelf ook verandering teweegbrengen.”

Nederland scoort volgens het onderzoek ondermaats bij het terugdringen van discriminatie tegen kinderen die behoren tot randgroepen in de samenleving. Daaronder zijn asiel zoekende of gevluchte kinderen en kinderen die behoren tot minderheidsgroepen. Ook de ‘omgevingsfactoren’, die laten zien in hoeverre een land is toegerust om het VN Kinderrechtenverdrag uit te voeren, zijn in Nederland nog onvoldoende aanwezig. Het gaat dan om geld dat de overheid beschikbaar stelt, de wet- en regelgeving en het structureel verzamelen en analyseren van data over het naleven van kinderrechten.

De KidsRights Index wordt jaarlijks uitgebracht door de stichting KidsRights en brengt in kaart hoe landen kinderrechten naleven en in hoeverre zij toegerust zijn om de kinderrechten in eigen land te bevorderen. Noorwegen staat dit jaar op nummer één. In de toptien staan verder Portugal, IJsland, Slowakije, Spanje, Ierland, Zweden, Tunesië en Frankrijk. (ANP)