Na Ling lijkt ook commissaris Wijers op weg naar uitgang Ajax

Na adviseur Tscheu la Ling lijkt ook het vertrek van voorzitter van de raad van commissarissen Hans Wijers bij Ajax aanstaande. De club maakte zaterdag bekend dat het de bedoeling is dat Leo van Wijk, een oude vriend van Johan Cruijff, volgende maand Wijers opvolgt. Diens benoeming wordt dan bekrachtigd tijdens de aandeelhoudersvergadering op 13 november. Voormalig KLM-topman Van Wijk (69) is nu lid van de raad van commissarissen. Het nieuws van zijn aanstaande benoeming kwam twee dagen nadat plotseling oud-voetballer La Ling afscheid nam van Ajax. Die lichtte de afgelopen maanden de club organisatorisch door. Wijers, voormalig minister (D66) en oud-topman van AkzoNobel, was onlangs nog lovend over een rapport van La Ling. Hij werd eind 2014 herbenoemd als voorzitter van de raad van commissarissen, voor vier jaar. Wijers (64) trad net als Van Wijk in 2012 aan, toen Ajax na tijden van wanorde een nieuwe weg insloeg door enkele bestuurlijke en zakelijke zwaargewichten aan zich te binden. Ze waren de opvolgers van onder anderen Johan Cruijff, Edgar Davids en Marjan Olfers, die zich hadden teruggetrokken uit de rvc.

De nieuwe beoogde voorzitter Van Wijk was een jeugdvriend van Johan Cruijff en voetbalde verdienstelijk in de jeugd van Ajax. Ook honkbalde hij op nationaal topniveau bij de Haarlem Nicols. Zakelijk maakte hij carrière bij KLM, waar hij opklom tot president-directeur. (NRC)