Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Maastricht: wiet telen binnen shops en clubs

De burgemeester wil hiermee ‘de achterdeur’ sluiten waar illegale verkoop plaatsvindt.

De gesloten coffeeshop Mississippi aan de Wilhelminakade in het centrum van Maastricht.
De gesloten coffeeshop Mississippi aan de Wilhelminakade in het centrum van Maastricht. Foto Vincent Jannink/ANP

De Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake wil dat de teelt van wiet in de toekomst gereguleerd binnen coffeeshops en zogenaamde social cannabis clubs plaatsvindt. Dit heeft ze vanavond meegedeeld aan de gemeenteraad van haar stad.

Met de voorgestelde aanpak is er geen sprake meer van ‘een achterdeur’ waar illegale verkoop plaatsvindt en kan de overgebleven handel “inclusief de onderliggende structuren keihard worden aangepakt”. Penn-te Strake zei verder:

“Ik doe een appel op Den Haag om hiervoor nationaal en internationaal ruimte te scheppen, onder meer tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU in de eerste helft van volgend jaar. Maastricht wil dan graag als proeftuin fungeren.”

Volgens Penn neemt de kracht van internationale afspraken nu al af doordat steeds meer landen “verdragen anders gaan interpreteren en ervan gaan afwijken”. Maastricht houdt voorlopig vast aan het onder Penns voorganger Onno Hoes geïntroduceerde ingezetenencriterium. Doordat buitenlanders geen softdrugs meer mogen kopen in de coffeeshops is het aantal drugstoeristen en de overlast in de binnenstad afgenomen, zegt de huidige burgemeester.