Lichte terugval in groei Chinese economie

De groei van de Chinese economie is in het derde kwartaal afgenomen. De terugval is iets minder groot dan verwacht.

Een fabriek voor zonnecellen in Shangrao, Jiangxi . De groei van de Chinese economie zwakt lichtjes af. Foto Chinatopix via AP

De Chinese economie is in het derde kwartaal iets minder sterk gegroeid dan in het voorgaande kwartaal. De terugval was echter minder sterk dan verwacht.

Dat blijkt uit een eerste schatting die de Chinese overheid maandag heeft gepubliceerd, bericht persbureau Reuters. ‘s Werelds op een na grootste economie groeide vorig kwartaal met 6,9 procent ten opzichte van een jaar eerder en kwam daarmee voor het eerst sinds 2009 onder de 7 procent.

Economen hadden overigens rekenden op een terugval naar 6,5 procent. In het tweede kwartaal bedroeg de groei nog net 7 procent. De meevallende groei werd vooral toegeschreven aan gunstige ontwikkelingen in de dienstensectoren van het land, die groeide het tweede kwartaal met 12,1 procent. Daarentegen vertonen traditionele sectoren als de industrie en de vastgoedsector een vertraging. Ook verminderde export speelt een rol.

Het Chinese bureau voor de statistiek liet weten dat het land in de toekomst een stabiele groei zal laten zien. China kondigde de afgelopen tijd al meer investeringen aan in infrastructuur om de groei van de economie een zetje te geven.

    • Anouk Eigenraam