Gevoelige kunsthand geeft signalen af die de hersenen direct kunnen verwerken

Een robothand die voelt hoe stevig hij iets vastpakt. Dat technische hoogstandje presenteerden onderzoekers van Stanford University vrijdag in Science. Ze ontwierpen ultradunne drukgevoelige elektronische sensoren die net als receptoren in de menselijke huid drukverschillen waarnemen, omzetten in een elektrische puls en die in een begrijpelijke code naar de hersenen sturen.

De groep onder leiding van Zhenan Bao maakte de sensor van een dun laagje elastisch plastic waarin koolstof nanobuisjes verwerkt zijn. Door indrukken van het plastic komen die buisjes dichter bij elkaar en gaan ze een stroompje van een onderliggende wisselstroombron geleiden.

Er zijn eerder kunstmatige druksensoren ontwikkeld, maar die hadden een omvormer nodig voordat hersenen het signaal konden interpreteren. Het vernuftige van Bao’s sensor is dat die de gemeten druk automatisch codeert in een ‘trein’ van elektrische pulsjes die toeneemt in frequentie naarmate de druk toeneemt. Zo gaat het ook in normale gevoelszenuwen. Daarom verwacht Bao dat de druksensor uiteindelijk direct kan worden aangesloten op menselijke hersenen.

Het principebewijs leverden de onderzoekers door het signaal om te zetten in lichtpulsen die zij in de hersenen van genetisch gemanipuleerde muizen leidden. Door een aanpassing zijn de neuronen van deze muizen gevoelig voor blauw licht. Met de sensorsignalen schakelden de onderzoekers de muizenneuronen aan en uit.

De onderzoekers hopen de techniek verder te verfijnen en aan te vullen met sensoren voor warmte en kou. Het doel is om protheses te perfectioneren. Daarnaast zou deze techniek patiënten met een verloren ledemaat kunnen verlossen van de fantoompijn. Als het ‘gevoel’ terugkomt, zou die pijn verdwijnen.