De 87-jarige Kim ziet zijn zusje weer

De 87-jarige Kim Wu-jong is gedeeltelijk verlamd, hij heeft geen geld en hij woont alleen in een armzalig onderkomen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Toch voelt de hoogbejaarde zich de gelukkigste man van Zuid-Korea, zegt hij. Hij is namelijk ingeloot en mag deze week de grens met Noord-Korea over om zijn jongere zus te bezoeken. „De bloem en de prinses van ons gezin.” Het is voor het eerst sinds de Koreaanse oorlog, meer dan zestig jaar geleden, dat de twee elkaar zullen weerzien. „Ik heb geen woorden om te beschrijven hoe gelukkig ik ben”, zegt hij.

Kim en nog ongeveer 640 landgenoten zullen hun Noord-Koreaanse familieleden ontmoeten in Diamond Mountain, een lieflijk gelegen resort in Noord-Korea. Over het nieuwe herenigingsprogramma werden onderhandelaars het afgelopen augustus eens.

Aan weerszijden van de streng bewaakte grens wonen honderdduizenden Koreaanse familieleden die door de oorlog in de jaren vijftig werden gescheiden. Slechts mondjesmaat werden ontmoetingen tussen bloedverwanten mogelijk gemaakt. De laatste keer was in februari vorig jaar.

De eerste groep Zuid-Koreanen zal morgen vertrekken en blijft tot en met donderdag in Noord-Korea. Kim maakt deel uit van de tweede groep. Hij ziet zijn 81-jarige zuster zaterdag, en moet maandag afscheid nemen. (AP)