Jood en Arabier die samen tafelen krijgen korting

Volgens de manager eten in zijn restaurant geen Joden of Arabieren, maar enkel mensen.

Een restaurant in Israël geeft Joden en Arabieren die samen komen eten korting. Foto Ahmad Gharabli / AFP

Vijftig procent korting op de je hummus-rekening? Dat kan, maar alleen als je als Jood en Arabier samen naar dit restaurant in de Israëlische kuststad Kfar Vitkin komt. De Hummus Bar, zoals de eetgelegenheid heet, reageert met de actie op het oplaaiende geweld tussen Palestijnen en Joden van de afgelopen weken.

Volgens de Israëlische krant The Times of Israel, laat de manager van het restaurant Kobi Tzafrir op Facebook weten dat er bij hem in zijn restaurant geen Joden of Arabieren eten, maar mensen:

“Bang voor Arabieren? Bang voor Joden? Bij ons in het restaurant eten geen Arabieren, maar ook geen Joden: bij ons eten mensen!”

Sinds de actie op Facebook staat, zijn er volgens Tzafrir al verschillende Arabieren en Joden samen wezen tafelen bij zijn restaurant. Volgens de manager wordt er positief gereageerd op het initiatief om beide groepen juist samen te laten komen.

Verzoeningsgerechten

Volgens onze correspondent Derk Walters is de actie van het samen eten van Joden en Arabieren vrij uniek in Israël:

“Ik weet wel dat er in het noorden van Israël een restaurant is, dat gerund wordt door een Jood en een Arabier. Zij hebben op de menukaart verzoeningsgerechten staan. Maar verder ken ik er geen voorbeelden van.”

Volgens Walters krijgen dit soort initiatieven juist nu meer aandacht om te laten zien aan de buitenwereld dat Joden en Arabieren wel met elkaar overweg kunnen. Het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden van afgelopen maand laaide op naar aanleiding van spanningen over een voor zowel moslims als Joden heilige plek in Jeruzalem. Later verspreidde de onrust zich naar Arabische buurten in Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en Gaza.

    • Maarten Back