Column

Janneke Vreugdenhil. Kaneel en kardemom

Hiep, hoi, het is herfstvakantie. Dat het maar de hele week droog en zonnig mag zijn zodat we met kaplaarzen en dikke vesten aan het bos in kunnen, of de hei op, of waar dan ook lekker buiten in de natuur kunnen zijn. Althans, dat hoor je dan te hopen, nietwaar?

Zeker, dat hoop ik ook van harte. Maar stiekem hoop ik ook een beetje op een wat guurdere, grijze, regenachtige dag ergens in het midden van de week. Zo’n dag waarop je zonder schuldgevoel kunt besluiten de hele dag niet naar buiten te gaan, om in plaats daarvan in een joggingbroek en een oude trui met gaten erin op de bank te gaan liggen met grote mokken cappuccino en de nieuwe Jonathan Franzen.

En dan halverwege de middag je een beetje loom uitrekken, de oven aanzetten, je mouwen oprollen en een tarte tatin met appel en honing bakken, waardoor je hele huis verrukkelijk gaat ruiken zodat je je de rest van de middag, opnieuw op die bank met cappuccino en Franzen, nog aangenamer kunt wentelen in je eigen midherfstvakantie- luiigheid.

Het allermooiste aan dit scenario is trouwens nog wel dat eventuele gezinsleden die aan het einde van de middag thuiskomen en al bij de voordeur de geur van honing, appel en kaneel opsnuiven en zodra ze de keuken binnenstappen die tarte tatin zien schitteren op het aanrecht, je zullen complimenteren met de nuttige besteding van je dag. Ja, van bakken wordt iedereen blij.

Ik ga u morgen het recept voor die tarte tatin geven. Het is afkomstig uit Kaneel & Kardemom, een onlangs verschenen boek over Joodse baktradities. De Britse auteur, Anne Shooter, tekende er oude recepten uit haar familie in op – soms letterlijk overgenomen van vodjes papier uit de receptenklapper van haar moeder – naast recepten die ze verzamelde tijdens bezoeken aan onder andere Israël en New York. Hoewel het grootste deel van het gebak in Kaneel & Kardemom zoet is, is er ook een hoofdstuk over brood. Daarin staan Joodse klassiekers als challe, roggebrood, pretzels en bagels en ook een paar hartige baksels, waaronder een spannende shakshukapizza, een pizza belegd met kruidige tomatensaus en eieren. Het recept past helaas niet in deze kolom, maar niet getreurd, het wordt evengoed een heerlijke bakweek. Met behalve tarte tatin ook rozijn-walnoot-rugelach, pumpernickel en pitabroodjes met za’atar. Laat die herfst maar komen.