Hipsters lijken te veel op terroristen

Arjen van Veelen schrijft elke week over een nieuwsfoto die hem bijblijft. Vandaag: zijn dat nou IS-aanhangers of hippe Vikingen?

De wereld ís ook heel verwarrend geworden. Stel: je ziet dertig mannen met baarden bij een oud kasteel. Ze hebben een zwarte vlag bij zich, inclusief sabels en gekke krabbelletters.

 

Yesterday, we had our Bearded Villains flag shoot at a castle ruin called Braehus. In the middle of the shoot, two...

Posted by Andreas Fransson on zondag 11 oktober 2015

Natuurlijk bel je als bezorgde burger dan de politie. En zo ging bovenstaande foto, bedoeld slechts voor de Facebook-groep van een Zweeds baardgenootschap, de hele wereld over. ‘Bebaarde hipsters aangezien voor IS-terroristen’, en meer van dat soort koppen.

De hipster en de terrorist, beide typen zijn maar niet uit te roeien, hoe vaak je ook over ze schrijft.

Maar we moeten het opnemen voor de beller die vals alarm sloeg. Als je jaren overspoeld wordt door beelden van haatbaarden, in de krant, op tv, in ‘kwaliteitsseries’ zoals Homeland, dan aarzel je niet. Bellen is je burgerplicht.

Hij had beter kunnen kijken, ja. Had hij gezien dat de mannen pakken, hoeden en bretels droegen, dan had hij misschien gebeld dat er dertig orthodoxe joden bij een kasteel stonden. En één sikh. Maar heb je die tijd als een aanslag dreigt? Zou jij soms vanachter wat bosjes eerst kalm gaan zitten analyseren tot je zeker weet dat deze mannenbroeders geen bloeddorstige salafisten zijn maar metroseksuele Vikingen die tips uitwisselen over baardolie en snorrenwax? Nee. Het is een kwestie van een split second, anders word je onthoofd.

Het verwarrende is dat de hipster en de kalifaat-terrorist ook echt overeenkomsten hebben. Beiden verlangen naar puurheid en authenticiteit en retro. De hipsters zelfs vonden de wereldwijde aandacht mooi, maar zaten er wel mee dat ze hipsters werden genoemd. Zo héten ze niet, ze zijn de Bearded Villains – bebaarde schurken. Een internationale club, vorig jaar opgericht in Los Angeles, met inmiddels dertig afdelingen wereldwijd. Ze knuffelen en noemen elkaar ‘brother’. Ze hebben een ‘president’, ‘chapters’ (lokale afdelingen, zoals bij de Hell’s Angels) en dus ook die o zo ironische zwarte vlag die verdraaid veel op die terroristenbanier lijkt.

Nederland heeft ook een afdeling. Op hun Instagram-account zie je de baardmannen paraderen voor een molen. Benieuwd hoeveel bezorgde telefoontjes de politie daar kreeg. In Libanon, bijvoorbeeld, schijnen baardmannen in trendy uitgaanswijken voortdurend te worden aangezien voor terroristen, aldus een reportage van de Amerikaanse publieke omroep vorig jaar. Lullig.

 

We are Villains, Bearded Villains. Representing the Dutch chapter strong🎩🍻🔪👊

Een foto die is geplaatst door Bearded Villains Dutch Chapter (@beardedvillains_nl) op

De internationale baardenclub vertrouw ik intussen voor geen cent. De officiële missie luidt: „Bebaarde mannen van alle culturen, rassen en geloofsovertuigingen verenigen, in een Broederschap gewijd aan trouw, eer en respect”. Ze doen ook ook aan goeie doelen, zoals vluchtelingen eten geven en tegen prostaatkanker zijn.

De oprichter heeft een website met merchandising zoals T-shirts en baardkammen. Ook is hij bezig met een schoenenlijn, las ik in The Guardian. Die krant sprak de ‘president’ van de Zweedse afdeling, meneer John Ekeblad. „We hebben nooit gedacht dat de baard een ‘terroristisch accessoire’ zou worden”, sprak hij naïef. „De baard is een natuurlijk mannelijke attribuut, sterker nog: het zijn de mannen die scheren die de ‘natuurlijke’ orde verbreken’.

De baard iets natuurlijks? Er is weinig zo tot in de puntjes cultureel bepaald, zo extreem gesoigneerd, als baardgroei. Vraag het orthodoxe joden of gereformeerden, vraag het de hipsters in New York die duizenden dollars over hebben voor haartransplantaties om hun baard voller te maken.

En de Bebaarde Schurken, met hun heimwee naar masculiniteit, zijn een allesbehalve natuurlijke club. Ze hebben zich de ronkende taal van motorclubs toegeëigend, net als de piratenvlag van IS en bovenaan de piramide zit iemand die een leuk handeltje ziet in al die verwarde mannen. Lijkt me eerder een post-politieke mengelmoes van Hell’s Angels, Rotary en een Tupperware-party. Terecht dat je daar 112 voor belt.

Het is gewoonweg heel verwarrend voor wie je tegenwoordig bang moet zijn. In Nederland, bijvoorbeeld, zijn alerte burgers bang voor vluchtelingen, bang dat er haatbaarden en testosteronbommen bij zitten. Het zijn voorlopig vooral de alerte burgers zelf die aanslagen plegen. In Steenbergen gooiden verzetshelden met eieren (spandoek: een asielzoeker met een volle zak / bespringt uw dochter met groot gemak). In Rijswijk, Stein, Hilversum en Purmerend kregen raadsleden dreigementen, aldus de Telegraaf. In Aalburg zou het gemeentehuis in de fik gaan. Ook de burgemeester van Rijssen-Holten ontving een doodsbedreiging: zijn gezin en het stadhuis zouden doelwit zijn van een ‘aanslag’. Ondertekend: ‘IS’.

Het is een mondiaal probleem. In Israël was er van de week een bezorgde Jood die een Arabier neerstak omdat hij bang was voor de Arabieren die Joden doodstaken, maar de jongen die hij stak bleek bij nader inzien ook een Jood. De jongen vanuit het ziekenhuis: „We zijn allemaal mensen, we zijn allemaal gelijk”.

We lijken op elkaar – heel verwarrend.