Hardlopen in de bergen, én klimmen

In Italië was het eerste Nederlands kampioenschap skyrunning. Ervaring met bergwandelen is een must.

Dit weekend was in de ruige, steile bergen bij het Gardameer het eerste NK skyrunning. Gerrit-Jan Kastenberg (30) won bij de mannen, Linda Valent (44) bij de vrouwen.
Dit weekend was in de ruige, steile bergen bij het Gardameer het eerste NK skyrunning. Gerrit-Jan Kastenberg (30) won bij de mannen, Linda Valent (44) bij de vrouwen. Foto Barbara Kerkhof

In de ruige, steile bergen van Limone sul Garda, bij het Gardameer, vechten een paar honderd skyracers met de rotsen, de hoogte en zichzelf. En zo’n 25 van hen strijden om de eerste Nederlandse titel skyrunning. Allemaal volhardende bikkels met een hang naar vrijheid en avontuur. Van maandag tot vrijdag zijn ze kinderarts, psycholoog, piloot of fysiotherapeut. Tijdens vakanties of in het weekend scheuren of vliegen ze naar de bergen, als het drukke (gezins)leven het toelaat.

Want Nederlands kampioen skyrunning word je niet in ons eigen vlakke land. Bij skyrunning, simpel gezegd hardlopen in de bergen, zijn namelijk niet alleen de kilometers die je rent belangrijk maar ook de afgelegde hoogtemeters. Het weekend in Limone wordt vrijdagavond afgetrapt met de discipline ‘verticale kilometer’, waarbij een kort parcours met minimaal 1.000 hoogtemeters wordt afgelegd. Zo’n 250 hyperactieve, in felle kleuren gestoken atleten stormen met hoofdlampen op het duistere bos in, om daar 1.300 meter te klimmen over een afstand van ruim zes kilometer. Vooral de bergspecialisten komen hier hun skills laten zien, met hardlopen heeft het weinig van doen.

Dat is een dag later wel anders, bij de skyrace. Bij die discipline wordt een parcours van tussen de 30 en 42 kilometer gelopen, over minimaal 2.000 hoogtemeters. Wie hard kan rennen, heeft daar voordeel van, maar het is niet genoeg om deze sport goed te kunnen beoefenen. Ervaring met bergwandelen is een must om een race als de Limone Xtreme Skyrace van zaterdag te volbrengen. Die wedstrijd is 30 kilometer lang en telt liefst 3.000 hoogtemeters – de hemel is de grens. Daarmee is de race een van de zwaarste in zijn soort. De twintigjarige Rémi Bonnet klokt de snelste tijd: 2 uur en 45 minuten. De snelste vrouw, Laura Orgué, loopt het parcours in 3 uur en 18 minuten.

In het hotel waar de meeste deelnemers aan dit eerste NK verblijven, worden de glazen limoncello na afloop veelvuldig bijgevuld. Stoere verhalen over de wedstrijd worden afgewisseld met het tonen van verwondingen. Gerrit-Jan Kastenberg (30) is trots; hij mag zich een jaar lang Nederlands kampioen noemen. Vrijdag was hij de tweede Nederlander en bij de skyrace was hij oppermachtig, met een tijd van 3 uur en 37 minuten veruit de snelste Nederland.

Kastenberg is een redelijk snelle hardloper; zijn tijd op de halve marathon ligt tussen de 1.10 en 1.12 uur. Ter vergelijking, de snelste tijd van de Nederlandse topatleet Michel Butter is 1.02.25. Maar Kastenberg ziet zichzelf vooral als bergloper. Hij bracht de afgelopen vier weken door in de Dolomieten, rennend, zwervend, klimmend en klauterend. „Dat is de reden dat ik hier nu zo sterk was”, zegt hij. „Maar ik werd hier zeventigste in het totale veld, dus ik plaats mijn prestatie en titel zeker in perspectief.”

Op zondagochtend pakt de skyracer zijn spullen bij elkaar, de besmeurde kleding en schoenen gaan de koffer in. Het avontuur zit er weer op. Maandag is Kastenberg weer gewoon de kinderarts in opleiding.