Dit was Goal van het Weekend: de beauties uit 5 jaar goals op maandagochtend

Het is niet anders; dit is de laatste editie van Goal van het Weekend.

Een van de juwelen der maandagochtenden uit de afgelopen vijf jaar. Wayne Rooneys omhaal in de stadsderby tegen City in 2011. Foto AFP

De ironie mag u niet ontgaan: deze rubriek begon ooit omdat NRC een nieuwe site en online strategie kreeg. En nu gaat uw favoriete maandagochtendrubriek ter ziele omwille van exact eenzelfde ontwikkeling. De hoogtepunten van bijna 5 jaar Goal van het Weekend.

Er komt dus een einde aan wat op een maandagochtend in december 2010 begon als vluchtig berichtje met weinig opsmuk, maar uitgroeide tot een standaard dosis pijnstilling voor de door een maandagochtend gekwelde ziel. De nieuwe nrc.nl was nog maar net online en in de nieuwe sectie Beste van het Web werd vrij spontaan een doelpunt gepubliceerd dat in het weekend was opgevallen als (misschien wel) mooiste.

“Dít moet je elke maandag doen”, zei de vers ingevlogen chef online. En zo geschiedde. De chef was na zes maanden al weer gevlogen, de rubriek bleef.

De vorm veranderde nauwelijks en dat was ook niet nodig. De kracht zat ‘m in de eenvoud, zeggen ze dan. Alleen in de zomer werd vakantie gehouden en verscheen vier à zes weken geen Goal van het Weekend, tijdens grote toernooien bleven we aandacht besteden aan de beste goals.

Maar nu is het klaar. Er is geen ruimte meer voor de rubriek. Nieuwe NRC-site, nieuwe NRC-strategie, andere prioriteiten. Zo gaan die dingen. Veel plezier met de de hoogtepunten van bijna vijf jaar Goal van het Weekend.

Wayne Rooney - 12 februari 2011 - MANCHESTER UNITED v Manchester City 2-1

De omhaal van Rooney a.k.a. ‘Roons’ a.k.a. ‘Wazza’ in de Manchester Derby van februari 2011 is er zo een die voor altijd een plekje in het geheugen heeft. Woorden zijn niet nodig. Dat jaar maakt trouwens ook Pa-modou Kah namens Roda JC een soortgelijke, heerlijke goal.

Neymar - 27 juni 2011 - SANTOS v Flamengo 3-0

Twee jaar voor zijn transfer naar Barça maakt het Braziliaanse wonderkind van Santos een goal die de wereld over gaat. Hij krijgt aan de zijlijn de bal, loost twee verdedigers door het speeltuig achter het standbeen door te halen en zet het op een lopen. Na een een-twee volgt in volle vaart eenzelfde beweging, en dan op naar het doel:

Miroslav Stoch - 3 maart 2012 - FENERBAHÇE v Gençlerbirliği SK 1-0

2012 was het jaar van de ongelofelijke omhaal waarmee Zlatan Ibrahimovic heel engeland te kijk zette, alleen die goal viel niet in een weekend. Dat gold wel voor die van voormalig FC Twente-aanvaller Stoch, die met deze goal de Puskas Award won:

Neymar - 7 maart 2012 - SANTOS v Internacional 2-0

Lionel Messi kwam ook zeker voorbij in 2012, net als een weergaloze Radamel Falcao. Maar het was toch weer die dekselse Neymar die alle ogen uit Europa op zich wist te richten.

Jack Wilshere - 19 oktober 2013 - ARSENAL v Norwich City 1-0

Een van de hoogtepunten die Goal van het Weekend in 2013 mocht presenteren was deze teamgoal van Arsenal. Absolute klasse.

Franck Ribéry - 19 mei 2013 - BAYERN MÜNCHEN v Borussia Mönchengladbach

Ook deze had in 2013 echt niet misstaan als kandidaat voor de FIFA Puskás Award, maar ja… de FIFA he. Wij wilden ‘m het trouwe Goal van het Weekend-publiek die maandagochtend zeker niet onthouden. Een uithaal om van te watertanden en wat vliegt-ie ook smakelijk in de touwen. Merci, Franck. Bon appetit!

Jérémy Ménez - 14 september 2014 - AC MILAN v Parma 3-5

Eén van de grootste fouten uit de rijke geschiedenis van deze ter ziele gaande rubriek is dat deze goal van Ménez in eerste instantie over het hoofd werd gezien. Of erger nog: hij werd wel gezien maar niet op waarde geschat. Pas na publicatie werd na noemenswaardig protest vanuit de achterban alsnog plaats ingeruimd voor deze schoonheid:

Wesley Sneijder - 18 oktober 2014 - GALATASARAY v Fenerbahçe 1-1 & 2-1

Niet in de laatste plaats opgenomen in de top 10 van mooiste goals van vorig jaar vanwege het decor en de timing. We hebben het hier over de ‘Kıtalararası Derbi’, ofwel het treffen tussen twee hoofdmachten uit Istanboel. Galatasaray uit het Europese deel van de stad, Fenerbahçe uit het Aziatische deel. En dat zorgt voor vuur. Sneijder stond met nog een paar minuten op de klok met 1-0 achter en toen ging hij los. Twee keer zelfs. Het gaat om de eerste treffer, maar omdat het zo mooi is komt de tweede er direct achteraan:
https://youtu.be/SP0gOd3sLNs

Lionel Messi - 30 mei 2015 - Athletic de Bilbao v FC BARCELONA 0-2

Introductie overbodig. “Gracias! Messi!”

Maxi Velázquez - 6 juni 2015 - Temperley v LANÚS 0-1

Tof dit jaar was de geweldig opgezette goal met dito afwerking door Wendell Lira (Goianesia) uit de Braziliaanse competitie. Maar ineens, kort voor de zomerstop, kwam daar een goal aanwaaien uit de Argentijnse haute cuisine, zo smakelijk. Of heet het dan alta cocina? Hoe dan ook: bedankt Maximiliano Nicolás Velázquez, verdediger van beroep, want hier klopt alles aan.

    • Jules Seegers