Fabuleus zingende cast in Hasse’s opera Siroe

Na Händel en Vivaldi is nu ook Johann Adolf Hasse (1699-1783) definitief herontdekt als operacomponist. Het Holland Festival bracht al in 1985 zijn L’eroe cinese (De chinese held), tegenwoordig wordt hij gezongen door beroemheden als Cecilia Bartoli en Max Emanuel Cencic. Hasse is met zijn enerverende free-style barok de aantrekkelijke missing link tussen Händel, Gluck en Mozart. De knetterende recitatieven tussen zijn fraaie aria’s overtreffen in dramatiek die van Händel. Een paar opera’s staat nu op cd, maar er is een lange weg te gaan: Hasse schreef er 64!

Siroe, re di Persia (1763) werd vorig jaar opgenomen en klonk met voor tweederde dezelfde uitstekende cast in de ZaterdagMatinee. De verwikkelingen rond de opvolging van Cyrus, de heerser over Meden en Perzen, leiden tot felle, heftige confrontaties met soms bizarre teksten. „Houd je mond en sterf!” De temperamentvolle Griekse dirigent George Petrou en zijn driftig spelende ‘authentieke’ Armonia Atenea waren de perfecte begeleiders van de soms fabuleus zingende cast. Als de gekwelde en nobel lijdzame titelheld stak Max Emanuel Cencic wat bleek af bij expressieve tegenspelers in topvorm. Zoals de fenomenale Roxana Constantinescu als Emira en Juan Sancho als de barse, vertwijfelde Cosroe. Julia Lezhneva (Laodice) maakte de meeste furore met haar eindeloos kwinkelerende coloraturen.

    • Kasper Jansen