Brits exportverbod voor Rembrandts portret van Catrina Hoogsaet

De Britse minister van Cultuur Ed Vaizey heeft een exportverbod opgelegd voor het portret dat Rembrandt in 1657 schilderde van Catrina Hoogsaet, een doopsgezinde vrouw. Het doek is volgens de bewindsman te belangrijk om door verkoop naar het buitenland te verdwijnen. Het besluit geldt tot half februari 2016, in de hoop dat zich voor die tijd een Britse koper meldt. Het schilderij is eigendom van een Britse familie die het voor omgerekend 48 miljoen euro te koop aanbiedt, aanzienlijk minder dan de 80 miljoen die Nederlandse staat betaalt voor het gedeelde eigendom van twee andere grote Rembrandt-portretten.

In 2007 heeft het Rijksmuseum met steun van het kabinet Balkenende IV geprobeerd het portret van Hoogsaet te verwerven. De vraagprijs lag toen nog boven de 50 miljoen. Het museum zag af van de verkoop omdat de verkopers meer geld vroegen dan het museum kon en wilde betalen. Het portret hing dit jaar op de tentoonstelling Late Rembrandt. (NRC)