Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Erkende regering Libië verwerpt regeringsvoorstel VN

De afwijzing van het voorstel is een flinke klap voor de vredesonderhandelingen.

Libische burgers protesteren op 16 oktober tegen de kandidaten voor de eenheidsregering die is voorgesteld door de VN.
Libische burgers protesteren op 16 oktober tegen de kandidaten voor de eenheidsregering die is voorgesteld door de VN. Foto Esam Omran Al-Fetori/Reuters

De internationaal erkende regering van Libië, die zetelt in de oostelijke stad Tobruk, heeft vanavond een voorstel van de VN voor een nationale eenheidsregering verworpen.

Dat melden AP en Reuters. Een woordvoerder van het parlement, dat steun geniet van het Westen en de VN, zei dat het voorstel niet ondertekend zal worden omdat de VN weigert amendementen te schrappen die zijn toegevoegd door de islamitische regering, die gevestigd is in Tripoli. Wel zei het parlement in Tobruk dat het wil blijven deelnemen aan de vredesbesprekingen die de VN heeft georganiseerd.

Nieuwe regering gepresenteerd

Begin deze maand presenteerde de VN een Libische regering van nationale eenheid. Daarbij zouden ook de namen van zes nieuwe bewindslieden vaststaan. De nieuwe premier zou Fayez Sarraj zijn, een parlementslid in hoofdstad Tripoli. Dat was een succes, want de onderhandelingen verliepen daarvoor stroef en langzaam. Maar vanaf het begin was al niet zeker of de regering van Sarraj het zou halen vanwege protesten tegen de benoemingen van de bewindskandidaten. De hoop op een goede afloop is nu verder gedaald.

Waar de regering in Tobruk internationale steun geniet, wordt de fundamentalistische regering in Tripoli internationaal niet erkend vanwege openlijke banden met islamistische milities. De situatie in Libië is sinds de val van Muammar Gadaffi in 2011 er een van burgeroorlog en chaos. Zo opereren ook extremistische terreurgroepen als Islamitische Staat in het land.