Een weekeinde waarin het grenshek terugkeerde

Duizenden migranten zitten vast in Oost-Europa. In West-Europa klinkt begrip en steun voor het Hongaarse grenshek.

Hek aan Hongaarse grens

Nu Hongarije zijn hele zuidgrens onder politiebewaking heeft gezet en met prikkeldraad en hekken afgesloten, komen in andere Oost-Europese landen grote groepen migranten in de problemen. Tegelijkertijd werd in West-Europa dit weekeinde begrip geuit voor het Hongaarse grenshek en gepleit voor het opwerpen van nog meer barrières.

Flessenhals Slovenië

Doordat Hongarije zijn grens met Kroatië vrijdagnacht sloot, dreigen in dat laatste land – en in Servië – problemen te ontstaan met grote groepen migranten die vast zijn komen te zitten en vooralsnog geen doorgang weten te krijgen tot Slovenië. Door dat land loopt nu de enige overgebleven route richting Oostenrijk, waar vanuit migranten hopen door te reizen naar Duitsland.

Door de sluiting van de Hongaarse grenzen moeten migranten naar Slovenië uitwijken, om via dat EU-land alsnog West-Europa te bereiken. Zaterdagnacht wachtte een colonne van circa veertig bussen vol migranten in Servië voor de grens met Kroatië, op weg richting Slovenië. De vluchtelingen brachten de koude herfstnacht dik ingepakt door in de bussen.

Zo’n 3.000 andere migranten, grotendeels vluchtelingen uit Syrië, kwamen gisteren wel in Slovenië aan. Maar dat land heeft zich voorgenomen de instroom te beperken tot 2.500 per dag. Het land zou niet meer opvangcapaciteit hebben.

Dit aantal van 2.500 is veel lager dan de 5.000 migranten die per dag in Kroatië en Servië aankomen. Door het koude herfstweer moeten de achterblijvende mensen daar in zeer moeilijke omstandigheden wachten op doorstroming richting Slovenië en Oostenrijk.

Hulporganisaties uiten hierover hun zorgen. Zeker 4.000 migranten, onder wie vrouwen met jonge kinderen, zitten nu in het Kroatische opvangkamp Opatovac.

Sybrand Buma: begrip voor grenshek

CDA-leider Sybrand Buma toonde begrip voor het Hongaarse hek. In tv-programma Buitenhof noemde hij deze maatregel moreel aanvaardbaar. Buma toonde begrip voor de Hongaarse premier Viktor Orbán, die zich beklaagt over kritiek op het hek, maar ook verwijten krijgt als hij migranten wel doorlaat en vervolgens door laat reizen naar andere landen.

Overigens ziet Buma hermetisch afsluiten van grenzen niet als de oplossing om de migrantenstroom in te dammen. Wel zei hij dat niet geschroomd moet worden om weer grenscontroles bij Griekenland in te voeren als mocht blijken dat dit land „de boel in het honderd laat lopen” met migranten.

Duitse politiebond: ook hier hek

Het hoofd van de Duitse politievakbond DPolG pleitte gisteren in de krant Die Welt am Sonntag ook voor een hek, aan de Duitse grens. „Als we de grens werkelijk willen controleren, moeten we een hekwerk op de grens neerzetten. Ik ben hiervoor”, stelde Rainer Wendt. Hij stelde dat als Duitsland zijn grens zou sluiten, het zuidelijke buurland Oostenrijk dit ook zou doen met zijn eigen grens met Slovenië. „En dat is precies het effect dat nodig is.” (Reuters, ANP, NRC)