Een taxi nemen in Amsterdam? Dat is vijf keer duurder dan het ov

Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Kies jij voor het openbaar vervoer of neem je toch liever een taxi in de stad? Voor je die keus maakt, kun je het beste even kijken naar deze grafiek. UBS onderzocht in ruim 70 steden wereldwijd hoeveel je betaalt voor een taxiritje of een kaartje voor metro, tram of bus.

Alle prijzen zijn in dollars. Bij de taxiritten is het tarief berekend voor een ritje van vijf kilometer door de stad. Bij de prijzen voor openbaar vervoer is een enkel ticket gekocht, waarmee ongeveer tien kilometer gereisd kan worden - of ten minste tien haltes. Nederland komt op deze ranglijst op de respectievelijk negende en veertiende plek. Niet erg goedkoop dus.

Ben je niet in New Delhi of Kiev, maar wil je toch goedkoop uit zijn? In alle hoofdsteden loont het de metro, tram of bus te nemen in plaats van de taxi. Maar in Oslo, Zürich en Luxemburg bespaar je daarmee zelfs meer dan twintig euro.

In Amsterdam is het verschil tussen het tarief voor een taxi of voor openbaar vervoer ongeveer dertien euro. Dat betekent ook dat een taxirit in onze hoofdstad vijf keer duurder is dan een ritje met het ov.

Relatief gezien kun je in Mexico City en Nairobi het beste de metro, bus of tram pakken, want daar is een single ticket verhoudingsgewijs elf keer goedkoper dan per taxi reizen.

    • Jolanda van de Beld