‘Dodental bij hadjramp Mekka wederom hoger dan gedacht’

Na een nieuwe rondgang van AP blijkt het dodental op 2.121 te liggen, waar eerder werd uitgegaan van 1.453.

Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde dragen een doodskist met het stoffelijk overschot van een van de doden. Foto: Vahid Salemi / AP

Het aantal mensen dat in Saoedi-Arabië tijdens de hadj om het leven is gekomen, ligt met 2.121 hoger dan gedacht. Persbureau AP komt op het nieuwe dodental nadat het een eerdere telling bijwerkt.

Volgens de Saoedische autoriteiten ontstond er op 26 september paniek toen twee golven pelgrims bij een wegversmalling bij elkaar kwamen. Dat gebeurde bij de plaats Mina, waar volgens traditie op symbolische wijze de duivel gestenigd wordt. Honderden mensen werden in de chaos vertrapt of zijn gestikt.

250915bui_hadj_mekka-568x238

Het nieuwe cijfer komt tot stand door nieuwe gegevens van media en de autoriteiten van 30 van de 180 deelnemende landen. AP kwam begin deze maand met een eerste telling. Toen wist het persbureau te melden dat het werkelijke aantal doden veel hoger lag dan de Saoedische autoriteiten schetsten. Het totale aantal doden kwam toen op 1.453.

Eerder vandaag spraken vertegenwoordigers van de getroffen landen elkaar in Saoedi-Arabië. In een verklaring wordt niet op de nieuwe cijfers gereageerd.

    • Sjoerd Klumpenaar