2Doc: De tegenprestatie

Suzanne Raes en Monique Lesterhuis volgden in hun documentaire documentaire Sta me bij (2010) een half jaar lang twee consulenten van de sociale dienst in Zutphen. Nu, vijf jaar later, kijken ze wat er sindsdien is veranderd bij de sociale dienst. Ze filmden voor de nieuwe documentaire De tegenprestatie (Human) deze keer in de spreekkamers van de Dienst Werk en Inkomen van de gemeente Rotterdam. Die gemeente, waar 38.000 mensen in de bijstand zitten, loopt al vooruit op de landelijke ontwikkelingen en kiest voor een strenge aanpak. Men verwacht meer van uitkeringsgerechtigden. In Rotterdam werken ze met een verplichte tegenprestatie via het programma Werk Loont. Zo moet mensen, los van opleiding of ervaring, een dag per week papier prikken. In de film zijn gesprekken tussen de bijstandsconsulenten en hun cliënten te zien. De camera brengt het sober in beeld: vanaf de zijkant, in een vast kader, zien we twee mensen tegenover elkaar zitten. Een man zegt dat iedereen recht op een uitkering heeft. Zijn consulent: „Nee, je hebt het recht om een uitkering aan te vragen.”