Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP/Remko de Waal

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

Buitenlandse bedrijven nodig om te investeren

Nederland kan het niet alleen. Zonder de inbreng van buitenlandse bedrijven lukt het niet om investeringen in research & development op niveau te houden. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van een rapport van het Rathenau Instituut.

Het probleem is dat Nederlandse bedrijven vaker naar het buitenland uitwijken om onderzoek te doen. Als gevolg dreigt Nederland de positie als kennisland kwijt te raken, schrijft de krant. Om internationaal mee te kunnen moet Nederland de komende jaren niet 1,98 procent van bbp in onderzoek investeren, maar 2,50 procent. Zo’n percentage halen is makkelijker als Nederland er in slaagt buitenlandse techbedrijven aan te trekken, aldus het Rathenau Instituut.

Vakbond CNV wil betere positie voor zelfstandigen

Die arme weerloze zelfstandigen zonder verplichte pensioenvoorziening en arbeidsongeschiktheid verdienen meer aandacht. Dat zegt Maurice Limmen, voorzitter van vakbond CNV, in de Telegraaf.

Ook zouden te veel van de zeshonderdduizend zelfstandigen schijnzelfstandig zijn. Dat is volgens Limmen ook een slechte zaak. De vakbondsbestuurder wil dat Den Haag de problemen serieuzer neemt.

Nederlandse zakenman profiteert van overname Alibaba

De overname van Youku Tudou door Alibaba voor 4,3 miljard dollar is goed nieuws voor Marc van der Chijs. De Nederlandse zakenman is mede-oprichter van Youku Tudou, een Chinese variant van YouTube, en bezit nog steeds aandelen. Dat schrijft de Volkskrant.

Van der Chijs, die dertien jaar in China woonde en nu vanuit Canada als durfinvesteerder werkt, vindt de overname door Alibaba logisch. “Het bedrijf krijgt plotseling toegang tot 500 miljoen bezoekers per maand, met name jongeren die via een mobieltje Youku Tudou bezoeken. Dat is precies de doelgroep die Alibaba nog onvoldoende bereikt”, aldus de zakenman.

Hoeveel hij verdient met de overname, is niet bekend.

 

    • Melle Garschagen