Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek naar Niet zonder elkaar

De Jan Wolkers Prijs 2015, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandse natuurboek, gaat naar het boek Niet zonder elkaar; Bloemen en insecten, van auteur Louis Schoonhoven en met medewerking van Rolf Roos, Koos Biesmeijer, Gerard Oostermeijer en nog tien auteurs.

Het werk, voorzien van veel foto’s en tekeningen, behandelt de strategieën die planten hebben om insecten te lokken die voor hun bevruchting moeten zorgen. Onder het idyllische schouwspel van bloembestuiving „gaat een harde strijd schuil met verleiding, concurrentie en bedrog”, aldus de achterflap. De jury omschrijft Niet zonder elkaar als „een moderne versie van Jac P. Thijsse’s Verkade-album De bloemen en haar vrienden uit 1934, vlot geschreven, vol fascinerende voorbeelden. Over de bloem als verleidster, het kussen door de wind, en de bijenorchis die het ‘gewoon zelf doet’.”

De andere genomineerden waren De Italiaanse chauffeuse van Hans Dorrestijn, de Basisgids grassen van Arie van den Bremer, Larven van libellen van Christophe Brochard en Ewoud van der Ploeg, en Wildernis, woongebied en wingewest door Louwrens Haquebord.

Weduwe van de naamgever Karina Wolkers reikte de prijs gisteren uit in het radioprogramma Vroege Vogels. De winnaar kreeg een bedrag van 5.000 euro en een tekening van Siegfried Woldhek.

Karina Wolkers, tevens jurylid, zei dat „echte toppers” in het genre, zoals er vorig jaar waren, nu ontbraken. „Het was niet middelmatig, maar een beetje kabbelend.” Toch was ze „blij eens een gids te kunnen bekronen”. „Er verschijnen elk jaar fantastische gidsen, maar ook boeken die heel persoonlijk zijn, en om die reden eerder opvallen. Nu krijgt zo’n gids een keer de aandacht die het verdient.”

    • Saskia van Loenen