Beroep tegen GeenPeil-referendum over verdrag Oekraïne

Volgens de bezwaarmaker – een vaak in opspraak geraakte activist – deugen de digitale handtekeningen niet.

Jan Roos van het actiecomite GeenPeil na afloop van een persbijeenkomst.
Jan Roos van het actiecomite GeenPeil na afloop van een persbijeenkomst. Foto Bart Maat / ANP

Bij de Raad van State is beroep aangetekend tegen het referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. Indiener is Bureau de Kreek, bevestigt een woordvoerder van de Raad van State. Aanstaande donderdag behandelt de hoogste bestuursrechter van Nederland het bezwaar.

In een reactie aan persbureau ANP laat oud-advocaat Jeroen de Kreek, de oprichter van Bureau de Kreek, weten dat volgens hem bijna alle handtekeningen niet geldig zijn.

“Als er verkiezingen zijn moet dat volgens een protocol, maar GeenPeil doorbreekt dat. Ik denk dat ze het publiek en de Kiesraad misleiden. Het is één grote propaganda voor een idee dat het mijne niet is.”

De Kreek geldt als omstreden activist. Zo werd hij tot tweemaal toe veroordeeld voor het bedreigen van oud-premier Jan-Peter Balkenende. Jort Kelder en toenmalig VVD-kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert deden aangifte tegen De Kreek wegens stalken per e-mail. In 2011 werd een aanklacht tegen de Kreek wegens discriminatie van joden op het laatste moment ingetrokken.

Kiesraad laat referendum doorgaan

De Kiesraad bepaalde vorige week dat het GeenPeil-referendum binnen een half jaar georganiseerd gaat worden. De initiatiefnemers van het referendum, onder wie Jan Roos en Bart Nijman van GeenStijl, hadden 427.393 handtekeningen verzameld, waar er 300.000 benodigd waren.

Het weblog schrijft er vertrouwen in te hebben dat het referendum gewoon door kan gaan:

“…de Kiesraad [heeft] zwart op wit aan ons verklaard dat het verzamelen van handtekeningen op digitale wijze is toegestaan, mits we deze steunbetuigingen voor een referendum uiteindelijk op papier zouden aanleveren. Dat is als zodanig gebeurd.”

Er vindt overigens vooraf geen inhoudelijke toetsing van een bezwaar bij de Raad van State plaats. Als de griffierechten zijn betaald, moet de Raad van State binnen zes dagen het bezwaar behandelen en uitspraak doen.