Argentijnse ‘Dwaze Oma’ zoekt 36 jaar naar gestolen kleinzoon. Vindt ze hem?

Tijdens de militaire dictatuur in Argentinië werd de zwangere dochter van Estela de Carlotto vermoord door het leger en haar kleinzoon gestolen.

Estela de Carlotto Screenshot uit 'Where is my Grandchild?'

Elke donderdag loopt de Argentijnse Estela de Carlotto (84) rondjes over het Plaza de Mayo in Buenos Aires. Zij steunt de Dwaze Moeders, de moeders van de verdwenen kinderen uit de ‘Vuile Oorlog’ die zich tussen 1976 en 1983 in Argentinië afspeelde. Maar zij is de aanvoeder van een eigen groep: Las Abuelas, oftewel De Grootmoeders.

Tegenstanders van het regime ‘verdwenen’

Tijdens de militaire junta onder Jorge Videla ontdeed het leger zich van zo’n dertigduizend tegenstanders: vooral linkse intellectuelen, artiesten, journalisten en studenten die zich verzetten tegen het schrikbewind van de generaal. Ongeveer 500 daarvan waren zwangere vrouwen. Zij werden vastgehouden totdat ze bevielen en vervolgens vermoord. Hun kinderen, gestolen vlak na de geboorte, werden gegeven aan kinderloze stellen die het regime steunden.

De dochter van Estela de Carlotto, de toen 22-jarige Laura, werd in november 1977 meegenomen door militairen. Estela, toen 47 jaar, zag haar oudste dochter nooit meer levend. In augustus 1978 mocht zij haar begraven. De Carlotto:

“Ik wist toen waar mijn dochter was, maar ik wist niet waar mijn kleinzoon was.”

De oma’s van verdwenen kleinkinderen bundelen hun krachten en vormen samen de groep “Las Abuelas“. Zij steunen de Moeders, maar hebben een andere missie. De Dwaze Moeders zoeken hun dode kinderen, de Grootmoeders zochten hun levende kleinkinderen.

Hoe identificeer je een kind zonder DNA van de ouders?

De zoektocht van de oma’s om hun gestolen kleinkinderen te vinden bracht ze naar New York, naar dokter Viktor B. Penchaszadeh, een verbannen Argentijns geneticus. Penchaszadeh:

“Hun vraag was of het mogelijk was om kinderen te identificeren zonder de ouders. Het antwoord is ja.”

Kan de identiteit van een kind worden bepaald zonder het DNA van de ouders?

Kan de identiteit van een kind worden bepaald zonder het DNA van de ouders? Screenshot uit ‘Where is my Grandchild?’

Ja, met DNA van grootouders en ooms en tantes kan de identiteit van een kind worden vastgesteld.

Ja, met DNA van grootouders en ooms en tantes kan de identiteit van een kind worden vastgesteld. Screenshot uit ‘Where is my Grandchild?’

Videla veroordeeld voor babyroof

De oma’s kregen het voor elkaar dat er in 1987 een nationale database werd opgericht met de DNA-gegevens, onder meer bloedmonsters, van familieleden van vermiste baby’s. Binnen een jaar waren er 39 matches. De Abuela’s waren detectives, zegt Penchaszadeh. Dankzij hun contact met artsen en forensisch experts werden vermiste kinderen teruggevonden en in contact gebracht met hun biologische grootouders.

Maar hun gevecht voor gerechtigheid en de verzamelde bewijzen leverden meer op: voormalige Argentijnse juntaleiders, onder wie Videla, werden veroordeeld voor babyroof.

Nu, bijna veertig jaar na dato, zijn er dankzij het werk van de Grootmoeders 117 kinderen teruggevonden. Zit de kleinzoon van de strijdlustige Estela de Carlotto daarbij? Bekijk de korte documentaire Where is my grandchild? (15 minuten) en ontdek of Carlotto nog altijd doorgaat met haar strijd:

    • Carlijn Vis