Ambulancepersoneel staakt deze week weer

Ambulances rijden vanmiddag, woensdag en vrijdag alleen voor spoedgevallen. Enkele uren lang gaan alle andere ritten niet door. De ambulancebroeders en -zusters staken opnieuw, omdat ze een betere cao willen. Vakbond FNV Zorg & Welzijn heeft de acties gisteren aangekondigd.

Op alle drie de dagen zijn er acties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, het noorden van Noord-Holland en Kennemerland. Het zuiden van Gelderland is op maandag en woensdag aan de beurt, Flevoland op woensdag en vrijdag, de Gooi- en Vechtstreek alleen op woensdag. De ambulancemedewerkers staakten vorige week maandag en woensdag ook, evenals de woensdag daarvoor.

Ambulancemedewerkers zitten al tien maanden zonder cao. Zij willen onder meer koopkrachtverbetering en betere arbeidsomstandigheden.

„Totdat werkgever Ambulancezorg Nederland (AZN) akkoord gaat met een fatsoenlijke cao, blijft het ambulancepersoneel actievoeren”, kondigde vakbondsbestuurder Fred Seifert aan.

De vakbond eist naast goede afspraken over scholing ook duidelijke afspraken over een loonsverhoging van 2,5 procent en een „aanvaardbaar ouderenbeleid”. Zo wil de bond dat het werken in nachtdiensten vanaf 55 jaar niet langer verplicht mag worden.

Seifert: „Het is immers zwaar en zeer verantwoordelijk werk dat zij dag en nacht verrichten. Dat werkgevers dit niet weten te waarderen, is onaanvaardbaar.” (NRC)