ABN schikt met Vestia voor 55 miljoen euro

Betaling van ABN is bedoeld om schade van renteverzekeringen af te kopen.

Foto Lex van Lieshout / ANP

ABN Amro schikt voor 55 miljoen euro met woningcorporatie Vestia om de schade van renteverzekeringen (derivaten) af te kopen. Dat hebben beide partijen vanochtend bekendgemaakt. De miljardenspeculatie met die derivaten betekende voor Vestia in 2012 bijna het einde van de corporatie.

Vestia kocht de contracten met tien banken in juni 2012 af voor circa 2 miljard euro en behield zich het recht voor om te procederen tegen banken als mocht blijken dat er sprake was van onoorbare praktijken. De oud-kasbeheerder van Vestia, Marcel de V., en tussenpersoon Arjan G. hebben ieder heimelijk 10 miljoen euro verdiend aan de derivaten, volgens het Openbaar Ministerie.

ABN Amro had in totaal voor circa 500 miljoen euro aan derivaten met Vestia. De meest risicovolle producten waren afkomstig van fusiepartner Fortis. ABN Amro staakte in 2009 de uitbreiding van derivaten met Vestia, omdat de bank zich zorgen maakte over de financiële positie van Vestia.

ABN kreeg al een boete

ABN Amro kreeg vorig jaar een boete van 3 miljoen euro van de Autoriteit Financiële Markten omdat de bank het dossier van Vestia niet op orde had. De telefoongesprekken van Fortis-bankier Jako G., die later ook als zelfstandig adviseur verdiende aan Vestia, zijn niet opgenomen en zijn e-mails zijn vernietigd.

In april van dit jaar spande Vestia een kort geding aan tegen de bank om documenten voor een eventuele rechtszaak op te eisen. De besprekingen die hieruit voortvloeiden hebben geleid tot de schikking van 55 miljoen euro. De rest van de corporatiesector in Nederland heeft 674 miljoen euro noodsteun moeten geven om Vestia te redden. In 2017 wordt voor het eerst beoordeeld of Vestia een deel van dat geld kan terugbetalen.

    • Eppo König