Rome juist multicultiPremier Rutte…

Rome juist multiculti

Premier Rutte verwijst in het asieldebat van 14 oktober naar de ondergang van het Romeinse Rijk, die het gevolg zou zijn geweest van de slechte bewaking van de buitengrenzen. Dit is een wel heel ongelukkig gekozen voorbeeld uit de geschiedenis. Er zijn wel wat meer factoren verantwoordelijk geweest voor de ondergang van het Romeinse Rijk. Maar daarnaast is de impliciete suggestie dat de huidige instroom asielzoekers, waarvan een derde middelbaar of hoogopgeleid is, te vergelijken valt met die van de barbaren, die in 426 Rome geplunderd hebben, op zijn zachtst gezegd ongepast.

Als premier Rutte in het debat zijn voordeel had willen doen met het etaleren van zijn historische kennis, dan had hij er beter aan gedaan op te merken dat het Romeinse rijk een multi-ethnisch karakter had en dat het in zijn vijfhonderdjarig bestaan in grote mate heeft kunnen profiteren van de talenten van de vele Romeinse burgers die uit de niet-Italiaanse delen van het rijk afkomstig waren, zoals de keizers Trajanus en Marcus Aurelius. Gezien het feit dat de vluchtelingenstroom naar Europa nog wel even aan zal houden, hebben we meer aan een regeringsleider die zijn vertrouwen uitspreekt in ons vermogen om ons aan de nieuwe werkelijkheid aan te passen, dan aan een politicus die tegen beter weten in suggereert dat het vluchtelingenvraagstuk afdoende kan worden opgelost door het aan de andere kant van de grens te parkeren.

Zoetermeer

Groene Draeck

NL Doet gaat verven

Een bureau op de Groene Draeck zetten om te zien of het goedkoper kan? Dat is om te beginnen dus een flinke verhoging van de kosten. We kennen NL Doet. De koninklijke familie zet zich er elk jaar voor in. Met verfkwast en sausroller zien we onze prinsen en prinsessen met verve de handen uit de mouwen steken. Misschien dit jaar de Groene Draeck onder handen nemen? Voor het technische onderhoud kan men zich aanmelden. Over animo vast niet te klagen. Scheelt al gauw een ton op de begroting.

Joke Koelmans Amstelveen

Rusland in Syrië

Wij gaan voor het gas

In diverse media, waaronder NRC, lees ik meerdere redenen waarom Poetin heeft besloten Syrië actief te steunen. Als hoofdreden wordt genoemd eenvoudige machtspolitiek. Kan de reden voor de zeer plotselinge Russische aanwezigheid wellicht ook verband hebben heeft met de recente ontdekking van een van de grootste gasvelden ter wereld voor de kust van Egypte? En dat Europa hiermee een mogelijk alternatief voor Russisch gas denkt te hebben gevonden?Op verschillende manieren zou Russische aanwezigheid in de regio dit wel eens kunnen dwarsbomen.

Vincent Haag Den Haag

Sinterklaas

Pas Sint gewoon aan

Om het andere jaar Zwarte Sint en Witte Sint. Waarom niet. Nu alleen nog een goed verhaal ter verklaring voor de kinderen verzinnen. Zo van: Sint reist nu niet alleen van Spanje naar Nederland, maar over de hele of halve wereld. Jullie begrijpen dat één Sint dat niet aan kan. HulpSinten net als echte bisschoppen in alle tinten.

Annemoon Nolet Muskens Cadier en Keer

Seks

Niks presteren, liefde

Seks is het leukste wat er bestaat en als ze nog iets leukers uitvinden, blijf ik het er toch bij doen. Een uitspraak die ik erg kan waarderen. In het artikel van Alma Mathijsen (16/10), lijkt seks over een sport te gaan waarbij twee mensen uitmaken wie het beste is. Wie presteert het meeste. Geen woord over liefde. Geen zin over de diepste vorm van hartstocht tussen twee mensen. Achter Alma’s woorden gloeit een boosheid over mannen die zo vaak als ze willen het bed kunnen delen, maar een vrouw die hetzelfde wil, is een slettebak. De gedachte die leidde tot Viagra heeft niets te maken met het idee dat een man zonder seks iets mankeert. Juist omdat seks zo goed bevallen is in het leven, wil ook de man het tot zijn dood blijven doen. De wetenschap ging uit van de gedachte: waarom moet uitsluitend de man hiervan profiteren? Je krijgt deze pil niet door het drinkwater, je kunt hem ook níet slikken. Het ontbreken van een ervaring waarin twee mensen elkaar buit maken, die maakt dat je als dieren dicht bij elkaar kruipt, zou voor iedereen mogelijk moeten zijn. ‘De liefde is mooi en het is nooit een zonde’ (Ramses Shaffy).

Cora Duin Amsterdam

Rendement

Tel maar uit je winst

Ik word ziek. Voor wie is dat economisch gunstig? (Wat kost een vluchteling, 15/10) Voor huisarts, apotheker, specialist, co-arts, makers van medische apparatuur, farmaceutische industrie, bloemist, fruitverkoper, wenskaartenmakers, Post.nl, verpleegsters, koks, de dominee, diëtist, psycholoog, fysiotherapeut en anderen. Voor wie minder gunstig? Mijzelf, mijn vrouw, mijn kinderen, kleinkinderen, schoonkinderen, familieleden, mijn baas, ziektekostenverzekeraar, autodealer, slijterij, slager en groenteman, reisbureau en anderen. Wat is na wat optellen en aftrekken het wenselijkst: ziek worden of gezond blijven?

David Vesters Waddinxveen