VS doden leider van terreurgroep Khorasan

Al-Nasr zou rekrutering van jihadisten uit Pakistan naar Syrië mogelijk hebben gemaakt.

Een Amerikaanse drone landt op een basis in Afghanistan. Foto Ghulamulamullah Habibi / EPA

Het Amerikaanse leger heeft naar eigen zeggen Sanafi al-Nasr gedood, de Saoedische leider van de terreurgroep Khorasan. Het Pentagon bracht dat nieuws vandaag naar buiten.

Al-Nasr was ook wel bekend onder de naam: Abdul Mohsen Adballah Ibrahim al Charekh.

Khorasan is voortgekomen uit Al-Qaeda. Volgens het Pentagon gaat het om een netwerk van Al-Qaeda veteranen.

Al-Nasr zou geld ophalen voor Al-Qaeda

Al-Nasr zou onder meer de rekrutering van jihadisten uit Pakistan naar Syrië mogelijk hebben gemaakt. De route van die rekrutering liep via Turkije. Het Pentagon stelt in zijn verklaring:

“Al-Nasr was een doorgewinterde jihadist die ervaren was in het rekruteren van strijders en het ophalen van geld voor Al-Qaeda.”

Volgens de verklaring haalde de leider van Khorasan geld op in de Golfregio en bracht hij dat naar leiders van Al-Qaeda in Irak en Syrië.

Voordat Al-Nasr leider werd van Khorasan, werkte hij voor de tak van Al-Qaeda in Iran. Hij is volgens Reuters de vijfde Khorasanleider die is gedood de afgelopen vier maanden.

Geen details over aanval op Al-Nasr

Het Pentagon gaf geen details prijs over de aanval op Al-Nasr. De VS doden met enige regelmaat kopstukken van terroristische organisaties, veelal via aanvallen met drones.

Uit geheime informatie die een anonieme klokkenluider afgelopen week doorspeelde aan nieuwswebsite The Intercept blijkt echter dat Amerikaanse droneaanvallen op terroristische doelwitten vaak allesbehalve van een leien dakje verlopen. Buitengewoon vaak wordt het beoogde doel gemist en worden onschuldige mensen onbedoeld slachtoffer.