Vluchtelingen stranden in koud Kroatië en Servië

Slovenië kan minder vluchtelingen opnemen dan het aantal dat aankomt in Kroatië en Servië.

Politieagenten bewaken de grens van Hongarije met Kroatië. Vrijdagnacht sloot Hongarije deze grens. Foto Tamas Soki / EPA

Doordat Hongarije zijn grens met Kroatië vrijdagnacht heeft gesloten, dreigen in dat laatste land - en in Servië - problemen te ontstaan met grote groepen vluchtelingen die daar vast zijn komen te zitten en vooralsnog geen doorgang weten te krijgen tot Slovenië.

Slovenië vormt momenteel de enige nog overgebleven route richting Oostenrijk. Vanuit Oostenrijk hoopt het merendeel van de vluchtelingen door te kunnen reizen naar Duitsland.

Door de sluiting van de Hongaarse grens met Kroatië – en eerder al de sluiting van de Hongaarse grens met Servië – dienen de vluchtelingen nu via Servië en Kroatië naar Slovenië uit te wijken, om via dat land West-Europa te bereiken.

Hongarije heeft nu zijn hele zuidgrens onder politiebewaking gezet en met prikkeldraad en hekken afgesloten. Ook zijn grens met Slovenië. Het land schendt met dat laatste feitelijk het Schengenverdrag waarin het vrije verkeer van personen is opgenomen.

CDA-leider Sybrand Buma zei vandaag in het tv-programma Buitenhof echter wel begrip te hebben voor het hek waarmee Hongarije vluchtelingen uit het land probeert houden. Hij noemde deze maatregel moreel aanvaardbaar.

Koud herfstweer

Afgelopen nacht wachtte al een colonne van zo’n veertig bussen vol immigranten in Servië voor de grens met Kroatië op weg richting Slovenië, meldt persbureau Reuters. De vluchtelingen brachten de koude herfstnacht dik ingepakt door in de bussen.

Zo’n 3.000 andere vluchtelingen, grotendeels afkomstig uit Syrië, kwamen gisteren wel in Slovenië aan. Maar dat land heeft zich volgens persbureau Reuters voorgenomen de instroom te beperken tot 2.500 per dag. Het land zou geen capaciteit hebben om dagelijks meer vluchtelingen te registreren en onderdak te verlenen.

De Sloveense minister van Binnenlandse Zaken Bostjan Sefic zei vanmiddag zelfs dat zijn land slechts zoveel vluchtelingen kan toelaten als dat Oostenrijk aankan. Dat land zou 1.500 immigranten per dag kunnen binnenlaten.

Dit aantal is veel lager dan de 5.000 immigranten die per dag in Kroatië en Servië aankomen. Door het koude, winderige en natte weer in die landen moeten de achterblijvende vluchtelingen daar in zeer moeilijke weersomstandigheden wachten op doorstroming richting Slovenië en Oostenrijk.

Hulporganisaties uiten hierover hun zorgen. Zeker 4.000 vluchtelingen, onder wie vrouwen met jonge kinderen, verblijven momenteel in het Kroatische opvangkamp Opatovac.

Hulp aan Turkije in ruil voor minder instroom

Kroatië en Slovenië hebben beide beloofd immigranten de toegang niet te ontzeggen, zolang Oostenrijk en Duitsland hun grenzen ook maar open blijven houden voor vluchtelingen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft beloofd dit te doen.

De Europese Unie bereikte eerder al overeenstemming over een plan om 120.000 vluchtelingen te verdelen over zijn lidstaten. Dat is overigens slechts een relatief klein deel van de 700.000 immigranten die dit jaar vanuit Noord-Afrika en Turkije de kust van Europa zullen bereiken.

Om de instroom enigszins te beperken heeft de Europese Unie Turkije 3 miljard euro aan hulpgelden aangeboden als dat land de vluchtelingenstroom richting Europa helpt te beperken. Ook zal het Turken dan makkelijker worden gemaakt een reisvisum te krijgen voor Europa en zullen de gesprekken over een mogelijk Turks EU-lidmaatschap nieuw leven worden ingeblazen.

    • Niels Posthumus