‘Veertig IS-strijders gedood bij luchtaanval in Hama’

Het is niet duidelijk wie de luchtaanval uitvoerde, maar het was niet de internationale coalitie.

Een Russisch gevechtsvliegtuig laat een bom vallen boven Syrië.
Een Russisch gevechtsvliegtuig laat een bom vallen boven Syrië. Foto AFP/Russisch ministerie van Defensie

Minstens veertig strijders van Islamitische Staat (IS) zijn omgekomen bij een luchtaanval in de centrale Syrische provincie Hama. Door wie de luchtaanval werd uitgevoerd is niet bekend, maar hij werd niet uitgevoerd door de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten.

Dat schrijven AFP en Reuters op basis van het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Bij de aanval werden ook zestien voertuigen vernietigd. Het konvooi had net Raqqa verlaten.

In Syrië voeren verschillende partijen luchtaanvallen uit. Zowel een internationale coalitie onder leiding van de VS als Frankrijk als Rusland als het Syrische leger onder leiding van Assad voeren met enige regelmaat bombardementen uit. De meesten daarvan zijn gericht op IS, maar Rusland en de Syrische regering worden verweten ook aanvallen op rebellengroeperingen die strijden tegen IS te hebben uitgevoerd.