President Guinee herkozen

Oppositieleider noemt verkiezing een “poppenkast”. Waarnemers EU zeggen dat het eerlijk is verlopen.

Aanhangers van zittend president Alpha Condé gaan de straat op nadat bekend is geworden dat hij herkozen is als staatshoofd. Foto Youssouf Bah/ AP

De 77-jarige president Alpha Condé is herkozen als president van het West-Afrikaanse Guinee. In de vorige week zondag gehouden eerste ronde van de presidentsverkiezingen haalde hij 58 procent van de stemmen, zo meldt AFP. Hierdoor is geen tweede ronde nodig. Condé mag zich opmaken voor nog eens vijf jaar presidentschap.

Voor de tweede keer in de geschiedenis vonden er democratische verkiezingen plaats. Guinee werd in 1958 onafhankelijk van voormalig kolonisator Frankrijk.

‘Verkiezing was een poppenkast’

De belangrijkste oppositieleider Cellou Dalien Diallo, die 31 procent van de stemmen haalde, noemt de presidentsverkiezing een “poppenkast”. Volgens hem werden in de stad Labe alleen mensen tot de stemhokjes toegelaten die vijf jaar geleden op het zittende staatshoofd hadden gestemd.

De oppositieleider heeft de mogelijkheid om in de komende acht dagen zijn bezwaren tijdens de stembusgang in te dienen bij het Constitutioneel Hof, maar daar maakt hij geen gebruik van. Wel roept hij op tot vreedzame demonstraties.

“Ik wil de andere kandidaten en alle andere burgers die de echte slachtoffers zijn van deze verkiezingen uitnodigen om op een vreedzame manier ons ongenoegen te laten blijken over deze situatie”.

Vijf jaar geleden was Diallo ook de belangrijkste tegenstrever van Condé. Toen vielen er tientallen gewonden bij ongeregeldheden rondom de verkiezingen.

Volgens waarnemers van de Europese Unie zijn de verkiezingen wel eerlijk verlopen, er waren alleen wat logistieke problemen bij een aantal stembureau’s.

    • Huib de Zeeuw