Keulen kiest neergestoken politica als burgemeester

De in haar hals gestoken Henriette Reker krijgt ruim 52 procent van de stemmen.

Aanhangers van burgemeesterskandidate Henriette Reker juichen na de bekendmaking van de eerste resultaten van de verkiezingen. Reker lijkt te gaan winnen met meer dan 52 procent van de stemmen. Foto Wolfgang Rattay/Reuters

De Duitse politica Henriette Reker, die gisterochtend werd neergestoken terwijl ze op campagne voerde om tot burgemeester van Keulen verkozen te worden, heeft de burgemeestersverkiezingen met een absolute meerderheid gewonnen. Ze krijg meer dan 52 procent van de stemmen.

Dat melden AP en AFP. Ook het Twitteraccount van Reker, dat wordt beheerd door haar campagneteam, spreekt van een verkiezingsoverwinning:

Twitter avatar HenrietteReker Henriette Reker Wahlsieg! Wir freuen uns für Henriette Reker und bedanken uns für das Vertrauen in den Neustart für Köln! -Team Reker

De opkomst onder de 980.000 inwonenden van Keulen was 40 procent. Reker verslaat zes andere kandidaten. De politica verkeert buiten levensgevaar na een succesvolle spoedoperatie gisteravond. Toen meldde haar campagneteam dat ze nog altijd in de race is voor het burgemeesterschap. De verwachting is dat ze volledig zal herstellen van haar verwondingen.

Twitter avatar HenrietteReker Henriette Reker Sind sehr erleichtert und können bestätigen: Henriette Reker wird wieder vollständig genesen. -Team Reker

Politiek motief

Reker werd gisteren in haar hals gestoken door een 44-jarige man die een politiek motief had. Hij werd ter plekke gearresteerd en zou aan de politie zijn daad hebben bekend. De verdachte was boos op Reker vanwege haar vluchtelingenbeleid. Bij de steekpartij raakten nog vier anderen gewond.

De 58-jarige Duitse politica is een onafhankelijke kandidaat, die door de partijen CDU, FDP en Die Grünen werd gesteund. Doordat ze steun kreeg van de CDU-partij van bondskanselier Merkel gold Reker al voorafgaande aan de verkiezingen en de steekpartij als favoriete.

    • Sam de Voogt