Kipyego wint opnieuw marathon van Amsterdam

Kipyego won in 2.06.18. De Keniaanse atlete Joyce Chepkirui was met 2.24.11 de snelste vrouw.

Winnaar Bernard Kipyego komt over de finish in het Olympisch stadion tijdens de marathon van Amsterdam. Foto Jerry Lampen/ ANP

Bernard Kipyego heeft zojuist voor het tweede jaar op rij de marathon van Amsterdam gewonnen. De 29-jarige Keniaan kwam in het Olympisch Stadion na de wedstrijd over 42,195 kilometer na 2 uur, 6 minuten en 18 seconden over de meet, zo meldt ANP.

Zijn landgenoot Ezekiel Chebii kwam in de veertigste editie in Amsterdam op ongeveer een minuut achterstand als tweede over de finishlijn. Mike Kigen, ook uit Kenia, werd derde. Mede door het koude en natte weer zat een echte toptijd er nooit in. Kipyego was maar vier seconden sneller dan vorig jaar, toen hij ook al ruim boven het parcoursrecord van 2.05.36 bleef.

Nederlandse atleet Nageeya plaatst zich voor Rio

Abdi Nageeye heeft met een fraai persoonlijk record op de marathon van Amsterdam geplaatst voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio. De 26-jarige Nederlandse atleet voltooide de 42,195 kilometer in 2 uur, 10 minuten en 24 seconden. Hij bleef daarmee ruim onder de olympische limiet, die is vastgesteld op 2.11.00.

De oude toptijd van Nageeye, die zijn derde marathon ooit liep, stond op 2.11.33. De geboren Ethiopiër bleef wel nog ver verwijderd van het Nederlands record van Kamiel Maase, die in 2007 de marathon voltooide in 2.08.21.

Michel Butter miste de limiet op 7 seconden, Khalid Choukoud bleef nog wat verder verwijderd van de limiet.

Chepkirui snelste vrouw

De Keniaanse atlete Joyce Chepkirui was de snelste vrouw. De 27-jarige loopster voltooide de marathon van Amsterdam in een tijd van 2 uur, 24 minuten en 11 seconden. Dat betekende een forse verbetering van haar persoonlijk record, dat ze eerder dit jaar in Boston op 2.29.07 zette. Chepkirui bleef wel ver verwijderd van het parcoursrecord, dat sinds 2012 op naam staat van Meseret Hailu. De Ethiopische klokte toen een tijd van 2.21.09.

Op 25 seconden achterstand van Chepkirui eindigde haar landgenote Flomena Cheyech als tweede. De Australische Milly Clark kwam als derde binnen, op bijna 5 minuten van de winnares. Inge de Jong kwam in het Olympisch Stadion als eerste Nederlandse vrouw over de meet. Zij vestigde met een tijd van 2.37.06 bovendien een nieuw persoonlijk record. Dat stond op 2.38.00.

Dit jaar deden er een recordaantal van 17.000 mensen mee aan de marathon van Amsterdam.

    • Huib de Zeeuw