Kijken: Wijnaldum scoort vier keer in Engelse dienst

De aanvallende middenvelder scoort namens Newcastle United vier keer tegen Norwich City.

Georginio Wijnaldum verlaat het veld met de wedstrijdbal nadat hij vier keer heeft gescoord namens Newcastle United tegen Norwich City. Foto Lee Smith/Reuters

Het kan snel gaan in het voetbal. Het kan niet anders dan dat Georginio Wijnaldum meedeelde in de treurnis na de teleurstellende uitschakeling van het Nederlands Elftal voor het EK 2016. Na vandaag zal dat anders zijn: hij scoorde vier keer namens Newcastle United in de gewonnen wedstrijd tegen Norwich City (6-2).

De prestatie van Wijnaldum is bijna uniek; alleen Jerrel Hasselbaink ging de oud-speler van Feyenoord en PSV voor toen hij op 21 oktober 2000 namens Chelsea vier keer scoorde tegen Coventry City (eindstand: 6-1). Andere Nederlandse topspitsen als Dennis Bergkamp, Robin van Persie, Dirk Kuyt en Ruud van Nistelrooij kwamen nooit verder dan drie doelpunten.

De aanvallende middenvelder opende namens de thuisploeg de score in de 14e minuut na knap vrij te zijn gespeeld in het zestienmetergebied (1-0).

Nadat Norwich City de gelijkmaker heeft gescoord, is het weer aan Wijnaldum om met een kopbal de Magpies op voorsprong te zetten (2-1).

Pas in de tweede helft scoort de Nederlander weer, en met opnieuw een kopbal beslist hij de wedstrijd (5-2).

En dan, als men eigenlijk al begonnen is met het aftellen naar het einde van de wedstrijd, besluit Wijnaldum zijn middag met een schot dat van richting wordt veranderd (6-2).

Wijnaldum verliet uiteindelijk het veld met de wedstrijdbal, die hij volgens Engelse traditie heeft verdiend dankzij zijn hattrick. De drie punten komen voor Newcastle United intussen als geroepen; dankzij de overwinning staat de club nu niet meer laatste maar achttiende in de Engelse Premier League.

    • Sam de Voogt