Israël en VS hervatten gesprekken over defensiehulp

Na het nucleaire akkoord met Iran had Israël de gesprekken gestaakt. De VS geven jaarlijks drie miljard dollar.

De hoogste Amerikaanse generaal Joseph Dunford op bezoek in Israël. Hij spreekt onder meer over een nieuw akkoord over Amerikaanse defensiesteun aan Israël. Foto Baz Ratner/ Reuters

Israël en de Verenigde Staten hebben de gesprekken hervat over de miljardenhulp aan Israël. Deze onderhandelingen waren in juli stopgezet door premier Benjamin Netanyahu uit protest tegen het nucleaire akkoord met Iran.

In een toespraak voor de Israeli-American Council (IAC) vertelde Ron Dermer, de Israëlische ambassadeur in Washington, dat de discussies over een nieuw akkoord tussen Israël en de VS afgelopen week zijn hervat in Washington.

‘Nieuwe deal ligt rond 3,6 miljard dollar per jaar’

De VS geven jaarlijks drie miljard dollar hulp aan het Israëlische ministerie van Defensie. Dat is onderdeel van een tienjarig akkoord dat werd gesloten in 2007 en in 2017 afloopt. Deze dertig miljard dollar aan defensiehulp was een stijging van 25 procent ten opzichte van eerdere militaire steun.

Voordat Netanyahu de gesprekken afbrak was er een nieuwe deal in de maak die ligt rond de 3,6 miljard dollar per jaar. Het bedrag kan nog oplopen wanneer Israël kenbaar maakt dat de bedreiging van Iran toeneemt vanwege het opheffen van de sancties die onderdeel zijn van de nucleaire deal met de Islamitische Republiek. Dat hebben Amerikaanse en Israëlische functionarissen laat weten aan Reuters.

Amerikaanse generaal bezoekt Israël

Dermer gaf aan dat er meerdere bilaterale overleggen plaatsvinden. Zo is hoogste Amerikaanse generaal Joseph Dunford gisteren gearriveerd in Israël, onder meer om te spreken over de miljarden euro’s steun aan het Israëlische ministerie van Defensie. Verder zal de Israëlische minister van Defensie, Moshe Yaalon eind deze maand een bezoek brengen aan Washington en vindt er op 9 november een gesprek plaats tussen Obama en Netanyahu.

Tijdens zijn lezing sprak de Israëlische ambassadeur de hoop uit dat het akkoord ervoor zorgt dat Israël zich steeds beter kan verdedigen tegen alle vormen van gevaar die er dreigen in de regio.

“Israël hoopt dat de gesprekken die nu plaatsvinden zal uitmonden in een langetermijnovereenkomst waardoor het zich veel beter kan verdedigen tegen elke vorm van bedreiging. Het moet er ook voor zorgen dat Israël beter is opgewassen tegen de enorme uitdagingen waarmee ze wordt geconfronteerd in de regio”.

    • Huib de Zeeuw