Australië en Argentinië in halve finale WK Rugby

Australië pakt in de laatste minuut de winst tegen Schotland, en favoriet Ierland ligt eruit.

Adam Ashley-Cooper van Australië (links) scoort in de kwartfinale op het WK Rugby tegen Schotland. Foto Andy Rain / EPA

Australië heeft via een uiterst krappe zege op Schotland de halve finale van het WK Rugby bereikt. In Twickenham eindigde de laatste kwartfinale van het toernooi in 35-34 in het voordeel van de Australiërs. Daarmee zijn alle halvefinalisten in het toernooi afkomstig van het zuidelijk halfrond.

De twee halve finales luiden: Zuid-Afrika tegen Nieuw-Zeeland, en Australië tegen Argentinië.

Australië ontsnapte tegen Schotland in de laatste minuten. De Australiërs waren bij de Britse bookmakers vooraf torenhoog favoriet. Maar zij beslisten de wedstrijd pas op het allerlaatste moment en ontsnapten zo aan uitschakeling.

Een omstreden maar succesvolle penaltykick van Bernard Foley, die verder nogal uit vorm leek tijdens de wedstrijd, verstoorde de droom van de Schotten, die aantraden zonder Tim Visser.

Twitter avatar cnni CNN International #AUSvSCO settled by last-gasp penalty as #Wallabies reach last four at #RWC2015
http://t.co/w8cGQqvCrh http://t.co/klle3pLdHX

Die Nederlandse Schot moest opnieuw toekijken, maar zag zijn ploeggenoten bijna een sensatie bewerkstelligen. Met nog zes minuten op de klok bogen Mark Bennett (try na interceptie) en aanvoerder Greig Laidlow (conversie) een achterstand van 27-32 om in een voorsprong voor de Schotten. Een benauwde voorsprong, maar toch ook perspectiefrijke.

Foley veranderde de Schotse droom uiteindelijk dus echter in een nachtmerrie. Drew Mitchell was de andere uitblinker met twee tries.

Ierland haalt het niet tegen Argentinië

Ierland was een kleine week geleden nog zo blij dat het Frankrijk had verslagen. Daardoor ontliep het topfavoriet Nieuw-Zeeland in de kwartfinales op het WK Rugby. Maar ook het lager ingeschatte Argentinië bleek voor de Ieren vandaag in Cardiff een niet te nemen horde richting de halve finale van het toernooi. Argentinië versloeg Ierland met 43-20.

Het Zuid-Amerikaanse land, ook al eens halvefinalist in 2007, had wellicht het voordeel dat het zijn belangrijkste spelers rust had kunnen gunnen tijdens zijn laatste poulewedstrijd die er niet meer toe deed. Dit in tegenstelling tot de Ieren, die juist een zwaarbevochten zegen op Frankrijk hadden behaald. Ierland had daardoor vandaag te maken met nogal wat schorsingen en blessures.

Al binnen dertien minuten stond het 17-0 voor Argentinië. MBij rust was het echter 20-10. Door een opleving aan het begin van de tweede helft kwam de Ierse ploeg zelfs terug tot drie punten. De hoop van de fans in het Millennium Stadium was echter kortstondig. In de slotfase liep Argentinië weer snel uit.

Dat mocht verrassend heten, want de Ieren worden momenteel wel gezien als het sterkste team in Europa. Met de nederlaag vandaag haalde het land opnieuw, voor de zesde keer op rijd, echter niet de halve finales van het WK. Ook de afgelopen vijf WKs eindigden de Ieren in de kwartfinale.

Twitter avatar sportsfile Sportsfile Lonely picture of @jamieheaslip leaving the Millenium stadium, and the Rugby World Cup. #IREvARG #RWC2015 http://t.co/BKLdTWjjV6

Matias Moroni, Juan Imhoff (2) en Joaquin Tuculet maakten de tries van Argentinië. Federico Nicolas Sanchez benutte alle conversies en schoot ook nog vijf penalty’s tussen de palen door. Voor de Ieren drukte alleen Luke Fitzgerald en Jordi Murphy de bal voorbij de achterlijn op de grond. Kicker Ian Madigan maakte de overige punten.

Bekijk ook onze In beeld over de huiveringwekkende baardenparade op het WK Rugby:

    • Niels Posthumus