Feyenoord en Vitesse winnen dankzij vijf goals

De Rotterdammers scoren tegen Heerenveen in Friesland alle doelpunten in 39 minuten – een record.

Dirk Kuyt juicht nadat hij Feyenoord op een 1-0 voorsprong heeft gezet tegen sc Heerenveen. Foto Stanley Gontha/EPA

Feyenoord blijft in het spoor van koploper Ajax na een ruime overwinning op sc Heerenveen: 5-2. In Friesland wisten de Rotterdammers in de eerste helft in 39 minuten vijf keer te scoren - een record. Nog nooit wist Feyenoord in een uitwedstrijd voor rust vijf keer te scoren.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam AFGELOPEN | Feyenoord wint met ruime cijfers bij sc Heerenveen: 2-5! #heeFEY http://t.co/jKoJ7zuaFN

Dirk Kuyt was de grote held door drie doelpunten voor zijn rekening te nemen. Michiel Kramer en Simon Gustafson scoorden daarnaast ook. Slechts één team in de geschiedenis van de Eredivisie maakte sneller vijf doelpunten in een uitwedstrijd, zo zocht Infostrada uit. In 1996 had Vitesse slechts 34 minuten nodig om vijf keer te scoren tegen Fortuna Sittard. In de tweede helft leek het alsof Feyenoord het wel welletjes vond, en maakte Henk Veerman namens de Friezen twee eregoals.

Ook Vitesse was op schot in een uitwedstrijd en scoorde vijf keer tegen PEC Zwolle: 1-5. Lewis Baker, Dominic Solanke, Valeri Qazaishvili, Denys Oliynyk en Milot Rashica waren de doelpuntenmakers voor de Arnhemmers. Thomas Lam deed namens PEC iets terug. Feyenoord heeft hetzelfde aantal punten als rivaal Ajax - 22 punten na negen wedstrijden. Omdat de Amsterdammers een beter doelsaldo hebben staan zij bovenaan. Vitesse komt door de overwinning op gelijke hoogte met PEC. De clubs staan nu met 17 punten respectievelijk vijfde en zesde.

ADO en De Graafschap in evenwicht, Twente wint

In de andere wedstrijd van 14.30 uur hielden ADO Den Haag en De Graafschap elkaar in evenwicht. ADO-speler Gianni Zuiverloon speelde bij beide goals een hoofdrol. Eerst gaf hij de assist bij het doelpunt van Mike Havenaar, daarna hielp hij de Superboeren, die laatste staan in de Eredivisie, terug in de wedstrijd met een eigen doelpunt. Het was pas het tweede punt voor de ploeg uit Doetinchem in dit seizoen - daarmee staat de club nog altijd laatste. ADO staat na het gelijkspel veertiende.

Twitter avatar ADODenHaag ADO Den Haag Het is afgelopen. ADO Den Haag - De Graafschap eindigt in een 1-1 gelijkspel #ADOgra

Eerder op de dag wist FC Twente thuis NEC te verslaan met 1-0. Verdediger Peet Bijen maakte zijn eerste competitietreffer, die meteen de winnende goal bleek te zijn. Het was pas de tweede overwinning van het seizoen voor de Tukkers, die na een dramatische seizoensstart - met 1 punt uit vier wedstrijden en het ontslag van trainer Alfred Schreuder - nu weer enigszins naar boven kunnen kijken op de ranglijst. FC Twente staat nu dertiende, terwijl de ploeg uit Nijmegen nu zevende staat.

    • Sam de Voogt