Cijferseizoen, laatste keer graaien in de Bijenkorf

Foto iStock

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Het cijferseizoen barst deze week los. Veel beursgenoteerde bedrijven presenteren de komende tijd hun resultaten van het afgelopen kwartaal. Pak je bingokaart er maar vast bij: aan welke externe factoren (het weer, wisselkoersen) liggen de tegenvallende cijfers deze keer? Maandag is de aftrap aan het Amerikaanse techbedrijf IBM en het Franse zuivelbedrijf Danone.

2. Dinsdag zijn Yahoo (dit zijn de kopzorgen van topvrouw Marissa Mayer) en TomTom (inmiddels een lekker hapje voor Apple en Uber) aan de beurt. Ook Harley Davidson komt met cijfers. Vooralsnog is 2015 niet zo succesvol als eerdere jaren. Veel te duur, zo’n Harley, vinden steeds meer motorrijders.

Diezelfde dag begint de BedrijfsautoRAI in Amsterdam, de autobeurs voor “professionals in wegtransport”. Denk: grote vrachtwagens. Het is een van de vele beurzen die jaarlijks in Nederland georganiseerd worden.

En de Chippendales - ja, ze bestaan nog - beginnen op dinsdag aan een tour door Nederland. Zeven shows staan er op het programma.

3. Nog één keertje graaien in de gele bakken. Woensdag beginnen de Drie Dwaze Dagen in de Bijenkorf, voor de allerlaatste keer. Het evenement past niet langer bij wat het warenhuis wil uitstralen: luxe.

En nog meer cijfers, uiteraard. Op deze dag is het de beurt aan Coca-Cola (dat is dus helemaal niet één bedrijf), Kimberly-Clark (van die schattige puppyreclames) en General Motors. En aan Texas Instruments. Dat ken jij misschien van de grafische rekenmachine, maar het bedrijf doet veel meer. Chips maken, bijvoorbeeld.

4. Glutenvrije hamburgers, een groen logo, service aan tafel, een glazen restaurant. Het moet McDonald’s er weer bovenop helpen, maar de Amerikaanse fastfoodketen blijft het moeilijk hebben. Donderdag de nieuwste cijfers. (Heb je die bingokaart nog?)

Ook grote Nederlandse bedrijven komen dezelfde dag met resultaten: Akzo Nobel, Aalberts Industries, Ten Cate, Arcadis. Je wist het misschien nog niet, maar dat laatste bedrijf zit echt (bijna) overal. En de directeur eet het liefst in de kantine.

5. Ha, die cijferweek zit er bijna op hoor. Vrijdag komen Volvo, Electrolux (van de wasmachines) en de Telegraaf Media Group nog met resultaten.

En dan tot slot wel cijfers, maar van een heel andere orde. Over paddenstoelen, van het CBS. Het is immers herfst.

    • Annemarie Sterk