Buma toont begrip voor anti-vluchtelingenhek Hongarije

Volgens Buma willen ook Merkel en Tusk aanpassing van VN-Vluchtelingenverdrag.

CDA-leider Sybrand Buma Foto Martijn Beekman/ ANP

CDA-leider Sybrand Buma heeft begrip voor de plaatsing van het hek waarmee Hongarije vluchtelingen uit het land wil houden. In het tv-programma Buitenhof liet hij zojuist weten dat deze maatregel moreel aanvaardbaar is.

Volgens Buma zit Hongarije in een heel lastig pakket en valt daarom niet te benijden.

“Onder de huidige omstandigheden vind ik wat Hongarije doet moreel aanvaardbaar. Ik heb gesproken met de premier van Hongarije en die zegt: ‘jullie willen van mij dat ik de buitengrenzen verdedig, maar iedereen komt er doorheen. Dan maak ik een hek en dan worden jullie allemaal boos. Dan willen jullie dat we ze binnenlaten, dus laat ik ze binnen. Dan komen ze binnen en willen ze naar Duitsland en dan worden jullie boos wanneer ik ze doorlaat naar Duitsland. Zeg mij wat ik moet doen’. En daar zit wat in, daar kunnen we heel cynisch over doen, maar we mogen blij zijn dat Nederland niet in die positie zit”.

Veel kritiek op Hongarije

Veel vluchtelingen komen via Hongarije de Europese Unie binnen, reden voor de Hongaarse premier Viktor Orbán om hekken te bouwen langs de grens met Kroatië en Servië. Hierop ontstond veel kritiek uit Europa. De regering van het Oost-Europese land maakte gisteren bekend weten dat ze opnieuw grenscontroles gaan uitvoeren langs de grens met Slovenië.

Daarnaast is er ook kritiek op de wijze hoe Hongarije omgaat met vluchtelingen in eigen land. Zo publiceerde Human Right Watch afgelopen maand een rapport over de “ellendige” omstandigheden in Hongaarse detentiecentra.

‘Merkel en Tusk voor aanpassing VN-Vluchtelingenverdrag’

Het hermetisch afsluiten van grenzen beschouwt Buma niet als oplossing om de ‘vluchtelingenstroom’ te beperken. Wel wil de CDA-leider dat het VN-Vluchtelingenverdrag wordt aangepast zodat soberder opvang en snellere terugkeer mogelijk is.

Ook bondskanselier Merkel en president van de Europese Raad Tusk zijn hier voorstander voor, zo liet Buma weten. Afgelopen donderdag was er in Brussel een bijeenkomst van christen-democratische partijen in Europa waar werd gesproken over dit onderwerp.

    • Huib de Zeeuw