Air France gaat veel minder banen schrappen

Niet het geplande banenverlies van 2.900, maar een derde minder.

Een protestbord met de tekst 'hou onze vluchten, ontsla de bazen' gericht aan Air France topman De Juniac. Foto Jacky Naegelen/ Reuters

Air France wil komend jaar iets minder dan duizend banen schrappen. Dat liet de topman Alexandre de Juniac vandaag weten, zo meldt Reuters. Dit aantal is veel minder dan de aangekondigde 2.900 boventallige banen die de Franse luchtvaartmaatschappij twee weken geleden bekend maakte.

Toen ontstond er veel commotie, honderden woedende werknemers bestormden de vergaderzaal en directieleden moesten met hulp van beveiligers in veiligheid worden gebracht.

Ontslag in 2017 kan voorkomen worden

Het banenverlies in 2016 zal verlopen via vrijwillige vertrekregelingen. In 2017 hoeven er helemaal geen ontslagen te vallen wanneer de lopende gesprekken met de vakbonden leiden tot een akkoord over alternatieve bezuinigingsmaatregelen, zo beloofde De Juniac.

Bij de Franse luchtvaartmaatschappij werken bijna 64.000 mensen. In de afgelopen twee jaar heeft het concern al 5.500 banen geschrapt. Air France moet flink snijden in de kosten vanwege concurrentie van budgetmaatschappijen in Europa en van luchtvaartondernemingen in de Golfregio. Na het Duitse Lufthansa is Air France/KLM het grootste Europese luchtvaartbedrijf.

    • Huib de Zeeuw