Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Veroordeelde zakenman Paarlberg tijdelijk uit cel

Zijn celstraf is tijdelijk onderbroken vanwege medische omstandigheden.

Zakenman Jan-Dirk Paarlberg verlaat na de uitspraak (4,5 jaar) in zijn auto Haarlem.
Zakenman Jan-Dirk Paarlberg verlaat na de uitspraak (4,5 jaar) in zijn auto Haarlem. Robin van Lonkhuijsen / ANP

De veroordeelde vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg zit sinds vorige maand thuis in Maarssen. Zijn celstraf van vier jaar is tijdelijk onderbroken vanwege medische omstandigheden, heeft zijn advocaat Geert-Jan Knoops bevestigd aan de Volkskrant.

Knoops vroeg al eerder vanwege ziekte om het opschorten van de straf van zijn cliënt. Justitie besloot vorige maand om Paarlberg “even thuis te parkeren”, zodat hij medische behandelingen en onderzoek kan ondergaan, zegt Knoops. Specialisten gaan binnenkort evalueren of Paarlberg nog terug kan naar de gevangenis. Hij moet nog een jaar en vier maanden van zijn straf uitzitten.

Met een balkje voor de ogen

De zakenman werd in mei 2012 veroordeeld wegens witwassen, oplichting en belastingfraude. Begin vorig jaar verwierp de Hoge Raad zijn cassatieverzoek. Hij zou onder meer 17 miljoen euro hebben witgewassen die crimineel Willem Holleeder had afgeperst van vastgoedhandelaar Willem Endstra. Paarlberg werd in september 2014 in Frankrijk aangehouden in zijn verblijfplaats nabij Saint-Tropez en uitgeleverd aan Nederland.

Na de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra in mei 2004 dook Paarlberg met een balkje voor zijn ogen op foto’s in de krant. Hij heeft tot in hoger beroep geprobeerd de beschuldigingen van justitie tegen hem te weerleggen. Voor de moord op Endstra had hij altijd anoniem zijn geslaagde leven kunnen leven, schreef toenmalig NRC-redacteur Tom Kreling.

In de spaarzame interviews die hij gaf, vertelde hij dat hij zijn zakenimperium had opgebouwd nadat hij in 1990 terugkwam uit Londen. Daar had hij als bankier een mooi startkapitaal vergaard waarmee hij voor zichzelf begon. Zijn eerste aankoop was Mediamax, een bedrijf dat door heel Nederland buitenreclame maakte. Hij betaalde 1 gulden voor het kwakkelende bedrijf, stak er miljoenen in en deed het tien jaar later van de hand voor ruim 150 miljoen euro.

Lees ook: Kasteelheer Paarlberg belandt nu echt in de cel