We hebben een familie-app, die regelt het hele huishouden

Michael van der Velden (52) is organisatieadviseur bij Andersson Elffers Felix, zijn vrouw Monique Wolfkamp (50) is projectleider bij het Nationaal Ouderenfonds. ‘Het werk gaat 24 uur per dag door.’

Monique: „De tijd dat we niet werken, plannen wij bewust in om dingen te doen met het gezin.”

Michael: „We hebben ooit tegen elkaar gezegd: we kiezen voor ons gezin én voor ons werk. Ik ken veel mannen die tijd besteden aan hobby’s zoals zeilen, of vaak een weekje weggaan met vrienden. Ik maak andere keuzes, heb mijn dochters en werk vooropgezet. Als je twee topprioriteiten kiest, dan is dat goed te doen. Meer dan twee wordt te ingewikkeld.”

Monique: „Het is een kwestie van strak organiseren. De tijd dat we niet werken, plannen wij bewust in om dingen te doen met het gezin.”

Michael: „Dat gaat dan soms wel ten koste van jezelf. Ik probeer al jaren drie keer per week te sporten, maar dat komt er nooit van.”

Monique: „Ik loop hard met wat buurvrouwen. Maar ik werk ook minder dan Michael.”

Michael: „Ik ben meestal twee tot vier avonden in de week aan het werk en de oudste hockeyt drie avonden. Het betekent dat de momenten dat we samen eten beperkt zijn. Het mooiste is om vijf uur thuis te komen. Dan is het zo gezellig: iedereen aan de keukentafel, samen de dag evalueren. Maar elke dag loopt anders bij ons.”

Race tegen de klok

Monique: „Ruwweg komen we ergens tussen 15.00 en 23.00 uur thuis.”

Michael: „Ik doe mijn best om de meiden naar bed te brengen. Lukt het niet om met het eten thuis te zijn, dan is de volgende race tegen de klok dat ik de jongste naar bed breng. Lukt dat niet, dan probeer ik in ieder geval op tijd thuis te zijn voor de oudste. Ik doe dat al sinds ze klein waren, het is echt een ritueel. Als ik er niet ben, dan appen ze: ‘Ik ga nu naar boven’.”

Monique: „Het zijn echt goede vriendinnen van elkaar. Hun hobby is dat ze bij elkaar op de kamer logeren.”

Michael: „Twee keer per maand vinden we het goed. Dan sleep ik met het matras tussen die kamers.”

Heel zelfstandige kinderen

Michael: „We hebben een familie- app, die regelt het hele huishouden.”

Monique: „Zo’ n app heeft zo veel voordelen. Je hebt binnen een seconde de informatie gedeeld. Of ze even naar de supermarkt kunnen, of zeggen dat je later thuiskomt. Je bent de hele dag in verbinding met elkaar.”

Michael: „Het voordeel is dat je de app ook tijdens een vergadering kunt lezen.”

Monique: „We gebruiken ’m niet als babbelbox, maar vooral voor praktische zaken. Afspreken wie de hond gaat uitlaten, even cijfers doorgeven.”

Michael: „Ook de school heeft een app, waar we alles van de kinderen kunnen zien. Daar maak ik heel veel gebruik van. Als ik zie dat er een toets aankomt, vraag ik hoe het daarmee gaat. Kijk, je moet ze niet controleren, maar ze ermee coachen en steunen.”

Monique: „Toen de kinderen kleiner waren ben ik wel wat minder gaan werken. We hebben nooit gekozen voor een fulltime au pair. Maar toen ze ouder werden ging ik weer fulltime werken. Daardoor zijn het wel heel zelfstandige kinderen geworden. Al op achtjarige leeftijd gingen ze zelf ’s middags naar huis om hun brood te smeren. Wel met duidelijke afspraken: geen magnetron, geen broodrooster. En dat ging altijd goed.”

Geen restricties

Michael: „Monique is echt een ochtendmens, ik een avondmens. Zij staat ’s ochtends vol energie naast ons bed. Dan denk ik: kon ik maar doorslapen. En om half tien ’s avonds kan ik gerust nog aan het werk gaan.”

Monique: „Dan gaat bij mij het licht uit.”

Michael: „Dat ritme heeft zich in de ruim twintig jaar dat we samen zijn wel uitgekristalliseerd. Het werk gaat hier 24 uur per dag door. Bij Monique gaat ook continu de telefoon en de Whatsapp. We hebben geen restricties op de tijd die we besteden aan werk of huiswerk.”

Monique: „We vinden werken gewoon te leuk. Alleen geen mobieltjes aan tafel, of mee het restaurant in.”

Michael: „We moeten onze eigen grens trekken. Ik werk met volle overgave aan de projecten, het bureau en de branche. Ik voel het aan als het té druk wordt, dan duurt het wel een paar weken voordat ik het onder controle heb. Dat vraagt enig begrip van de andere gezinsleden. De proefwerkweken blok ik wel in mijn agenda. Dan weet mijn secretaresse dat ik drie dagen geen afspraken toelaat en dat ik mijn dochters help bij het blokken.”

Bekaf

Monique: „Tussen 6.30 uur en 7.30 uur is het bij ons het drukste. Ik vind het belangrijk dat ze een gezond ontbijt krijgen, met vers fruit, noten, zaden, zuivelyoghurt. Als ze benedenkomen staat alles klaar, de lunchboterhammen zijn ook gesmeerd. En dan is het racen, racen, en wil ik kwart voor acht in de auto zitten.”

Michael: „We helpen ze altijd op weg, zetten de fietsen voor ze buiten.”

Monique: „Eigenlijk moet een van ons de hond ook uitlaten, maar dat gebeurt niet altijd. Die doen we soms in de tuin.”

Michael: „Ik vind bij ons de zaterdag ook spitsuur hoor. Die is echt helemaal vol.”

Monique: „Sporten, boodschappen doen, nog meer sporten.”

Michael: „Ik ben soms bekaf van alle familiedingen.”

Monique: „We gaan meestal uit eten zaterdagavond. Hoeven we in ieder geval niet te koken.”

    • Charlotte van ’t Wout