Waarom moet ik minder verdienen?

Vrouwelijke filmsterren verdienen minder dan hun mannelijke collega’s. Ik had beter moeten onderhandelen, zegt Jennifer Lawrence.

Jennifer Lawrence Scope Features/ Hollandse Hoogte

Ik kan moeilijk over mijn ervaringen als werkende vrouw praten, want mijn problemen zijn echt van een andere orde. Toen Sony gehackt werd en ik ontdekte hoeveel minder ik betaald kreeg dan die mazzelpikken, was ik niet boos op Sony. Ik was boos op mezelf. Ik had knullig onderhandeld en te vlug opgegeven. Ik wilde niet blijven ruziën over de miljoenen dollars die ik dankzij twee filmseries eerlijk gezegd niet nodig heb. (Ik zei al dat dit van een andere orde was, dus niet kwaad op me worden.)

Maar als ik eerlijk ben – ik zou liegen als ik zei dat het niet zo was – speelde ook mee dat ik aardig gevonden wilde worden. Daardoor heb ik de deal zonder al te veel strijd gesloten. Ik wilde niet ‘lastig’ of ‘verwend’ lijken.

Dat leek toen een prima idee. Totdat ik op internet die loonlijst zag en besefte dat het de mannen met wie ik werkte, echt niets kon schelen of ze ‘lastig’ of ‘verwend’ waren. Misschien lag het aan mijn jonge leeftijd. Misschien lag het aan mijn persoonlijkheid. Ongetwijfeld lag het aan allebei.

Maar ik werk al jaren aan dit deel van mijn persoonlijkheid en gezien de cijfers ben ik niet de enige vrouw met dit probleem. Denk ik.

Zijn wij vrouwen sociaal geconditioneerd om ons zo te gedragen? Hoe lang mogen we nu helemaal stemmen, negentig jaar? Ik stel deze vraag in ernst – mijn telefoon ligt op het aanrecht en ik lig op de bank, dus ik kan het onmogelijk nagaan. Proberen wij misschien nog altijd uit gewoonte onze mening zo te uiten dat die niet ‘kwetsend’ of ‘beangstigend’ voor mannen is?

Een paar weken geleden uitte ik tijdens mijn werk duidelijk en zonder flauwekul mijn mening; niet agressief, slechts onverbloemd. De man met wie ik werkte (of eigenlijk werkte hij voor mij), zei: „Hoho! We werken hier wel allemaal samen!” Alsof ik hem had uitgefoeterd. Ik schrok echt, want ik had volstrekt niets persoonlijks, kwetsends of verkeerds gezegd.

Mannen geven de hele dag hun mening. Ik hoor niet anders. En dan geef ik op precies dezelfde manier die van mij en is het opeens alsof ik iets kwetsends heb gezegd.

Ik ben het zat om te proberen ‘liefjes’ mijn mening te geven en sympathiek te blijven. Bekijk het maar! Ik heb volgens mij nog nooit voor een baas gewerkt die er ook maar één seconde over nadacht hoe hij zijn stem moest laten horen. Hij wordt gewoon gehoord.

Jeremy Renner, Christian Bale en Bradley Cooper hebben allemaal met succes onderhandeld over een topdeal voor zichzelf. En ze zijn vast ook nog geprezen om hun onverschrokken tactiek. En ik ondertussen maar mijn best doen om niet als een kreng over te komen in plaats van me druk te maken om mijn eerlijke aandeel.

Nogmaals, misschien heeft dit niets met mijn vagina te maken. Maar ik heb ook niet helemaal ongelijk. Dat bleek wel toen een producent in een andere uitgelekte e-mail van Sony tijdens onderhandelingen een collega-hoofdrolspeelster [red. Angelina Jolie] als een ‘verwend kreng’ aanduidde. Ik kan me gewoon niet indenken dat iemand dat over een man zou zeggen.

    • Jennifer Lawrence