Vos eet vos

Als een vos en een poolvos elkaar tegenkomen, loopt het voor die laatste meestal slecht af. Zoals op deze foto waarmee de Canadees Don Gutoski deze week de titel ‘Natuurfotograaf van het jaar’ won.

Als een vos en een poolvos elkaar tegenkomen, loopt het voor die laatste meestal slecht af. De poolvos is kleiner. Als het even kan, vermijdt hij zijn grote neef op de toendra. Hier, in de Canadese winter, is dat niet gelukt. Met deze foto won de Canadese ziekenhuisarts en amateurfotograaf Don Gutoski deze week de titel ‘Natuurfotograaf van het jaar’, in de fotowedstrijd van het Londense Natural History Museum.

De vos (Vulpes vulpes) is in het poolgebied van Eurazië en Noord-Amerika de grote concurrent van de poolvos (Vulpes lagopus). Ze leven beide van lemmingen en woelmuizen, maar de gewone vos is sterker. Vanwege de vos, zeggen ecologen, blijven poolvossen in het uiterste noorden. In de poolstreken lijkt de ‘gewone’ vos door opwarming juist beter te gedijen. Poolvossen blijven het liefst bij het rode dier uit de buurt – vanwege de kans op gevechten, maar ook omdat vossen jonge poolvosjes opeten.

    • Hester van Santen