Vier islamitische strijders gedood in Dagestan

De mannen werden in verband gebracht met de moord op een gematigde imam.

Politie in Dagestan na een vermoedelijke terroristische aanval in 2012. Foto Abdula Magomedov / EPA

Russische troepen hebben vanochtend vier islamitische strijders gedood in Dagestan, een onrustige autonome deelrepubliek in het zuidwesten van Rusland. De mannen werden in verband gebracht met de moord op een gematigde imam vorige maand, meldt persbureau AFP.

De mannen kwamen om tijdens een schotenwisseling met veiligheidstroepen in Chasavjoert, in de buurt van Tsjetsjenië. Ze werden verdacht van betrokkenheid bij de moord op imam Magomed Chidirov, die werd doodgeschoten toen hij begin september voor het ochtendgebed onderweg was naar de moskee. De imam probeerde jongeren te ontmoedigen zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. Honderden Russen die zich bij IS hebben aangesloten, komen uit de Kaukasus.

Allen tegen allen

Dagestan is een van de armste en instabielste deelrepublieken van Rusland. Fundamentalistische opstandelingen plegen er vaker aanslagen. Gematigde moslims, geleerden en imams zijn geregeld het doelwit. De regio aan de Kaspische Zee heeft geen dominante bevolkingsgroep. Etnische groepen en dorpsclans bestrijden elkaar tot in de hoofdstad Machatsjkala, schreef buitenlandredacteur Hubert Smeets eerder dit jaar in NRC.

Daarom is Dagestan een veel betere rekruteringsgrond voor jihadi’s dan het naburige Tsjetsjenië, waar Ramzan Kadyrov van Poetin de vrijheid krijgt om een soort islamitische republiek met sharia en polygamie op te bouwen.

Eind juni zwoer een groep jihadisten uit Kabardino-Balkarië, Ingoesjetië, Dagestan en Tsjetsjenië trouw aan terreurgroep Islamitische Staat, schrijft AFP. En afgelopen week riep de voorman van de Syrische tak van Al-Qaeda, Jabhat Al-Nusra, strijders in de Kaukasus op tot vergeldingsacties tegen de Russen voor de luchtaanvallen die het land uitvoert in Syrië.

Lees verder: De heimelijke burgeroorlog in Poetins Kaukasus

    • Laura Klompenhouwer