Staat doet vastgoedtak Propertize van bank-verzekeraar SNS Reaal in verkoop

De Nederlandse staat start de verkoop van de voormalige vastgoedtak van het in februari 2013 genationaliseerde SNS Reaal. Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) gisteren aan de Tweede Kamer geschreven. De bedoeling is dat al begin volgend jaar het koopcontract getekend wordt.

Bank-verzekeraar SNS Reaal kwam in de problemen door slechte vastgoedleningen. Snel na de nationalisatie, die de staat 3,7 miljard euro kostte, werd de vastgoedportefeuille ondergebracht in het nieuwe Propertize. Aanvankelijk was het de bedoeling van Dijsselbloem om de vastgoedportefeuille van Propertize geleidelijk af te bouwen, maar nu kiest de minister voor een onderhandse verkoop van het hele bedrijf.

Volgens NLFI, de organisatie die namens het ministerie van Financiën aandeelhouder is bij genationaliseerde bedrijven, is er op de vastgoedmarkt genoeg vraag waardoor er een goede kans is om Propertize in het geheel te verkopen.

Het is nog onduidelijk voor welk bedrag. Wel schrijft hij dat de verkoop „geen doorgang vindt als de verkoopopbrengst niet voldoet aan de verwachting”. Volgens NLFI heeft Propertize de staat 500 miljoen euro gekost en is het verkoopproces erop gericht die investering zoveel mogelijk terug te verdienen.