Premier Tsipras doorstaat eerste test in parlement

Een meerderheid van het Griekse parlement stemt in met nieuwe hervormingen.

De Griekse premier Tsipras tijdens het debat vannacht over hervormingen die Griekenland moet doorvoeren om in aanmerking te komen voor nieuwe noodsteun. Foto Reuters/ Michalis Karagiannis

Het nieuwe Griekse parlement heeft vannacht ingestemd met een reeks hervormingen die het land moet doorvoeren om aanspraak te maken op een nieuwe uitbetaling van 2 miljard euro uit het noodpakket van eurolanden. De maatregelen bestaan onder meer uit een verhoging van de pensioenleeftijd en het korten op pensioenuitkeringen, zo schrijft persbureau AP.

Ook wordt de gasmarkt geliberaliseerd en kunnen belastingontduikers zwaardere straffen verwachten. Eerder deze week besloot het Griekse Ministerie van Cultuur al de prijzen van bezienswaardigheden als het tempelcomplex op de berg Akropolis fors te verhogen (van twaalf naar twintig euro) om 130 miljoen euro binnen te halen.

Eerste test

Het was voor het eerst dat de nieuwe linkse regering van premier Alexes Tsipras stemde over hervormingen die noodzakelijk zijn om het derde steunpakket binnen te halen. De Grieken hebben deze zomer 86 miljard euro aan financiële hulp toegezegd gekregen, maar moeten daarvoor wel het begrotingstekort fors terugdringen. De eerste 26 miljard euro werden eerder alvast vrijgegeven. Aan een deel, 3 miljard euro, zijn specifieke eisen gesteld. De vannacht goedgekeurde hervormingen zouden ervoor moeten zorgen dat de 2 miljard euro daarvan worden uitgekeerd.

De stemming vormde een test voor Tsipras, die in vorige maand werd herkozen als premier. Hij liet eerder dit jaar zijn kabinet vallen toen verschillende parlementsleden van zijn Syriza-partij in opstand kwamen tegen het bezuinigingsbeleid.

Uiteindelijk stemden 154 politici voor de maatregelen en 140 tegen. Tsipras benadrukte dat het gaat om zaken die noodzakelijk zijn om voor de uitbetaling van 2 miljard euro in aanmerking te komen.

“Het zijn lastige maatregelen die we hier moeten nemen, dat realiseren we ons allemaal. Het gaat hier echter niet om nieuwe besluiten.”

Het debat over de bezuinigingen leidde buiten het parlement tot protesten van Grieken die vrezen dat hun situatie er verder op achteruit gaat met de nieuwe besparingen in het vooruitzicht.

    • Jorg Leijten