Zonder tandarts gaat gebit van bewoners verpleeghuis hard achteruit

Steeds meer verpleeghuisbewoners hebben hun eigen tanden en kiezen nog. Maar zelf slagen ze er steeds minder in hun gebit goed te verzorgen. Dat voorspelt Paul Gerritsen in zijn proefschrift. Hij onderzocht de tandzorg in vier verpleeghuizen. Drie ervan hadden een eigen tandarts, een niet. Ruim 90 procent van de bewoners van het tehuis zonder tandarts had tandzorg nodig. Gemiddeld was het 73 procent. In het best scorende huis had 44 procent van de bewoners ‘achterstallig’ onderhoud. Overigens, de mensen met een volledig kunstgebit hadden minder pijnen en andere afwijkingen in de mond dan bewoners met veel eigen tanden en kiezen.

De verschillen ontstaan, analyseert Gerritsen, niet alleen door het aantal uren dat een tandartsteam in een tehuis aan het werk is, maar ook door wat de tandarts als noodzakelijke behandelingen beschouwt, door de opname-indicatie van de verpleeghuisbewoners en door het percentage bewoners met een kunstgebit.