Staat gaat vastgoedtak van SNS Reaal alsnog verkopen

Het kabinet hoopt 500 miljoen euro op te halen met de verkoop van Propertize, de vastgoedtak van SNS Reaal.

De Nederlandse staat start de verkoop van de voormalige vastgoedtak van het in februari 2013 genationaliseerde SNS Reaal. Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) gisteren aan de Tweede Kamer geschreven. De bedoeling is dat al begin volgend jaar het koopcontract getekend wordt.

Bank-verzekeraar SNS Reaal kwam in de problemen door slechte vastgoedleningen. Snel na de nationalisatie, die de staat 3,7 miljard euro kostte, werd de vastgoedportefeuille ondergebracht in het nieuwe Propertize.

Aanvankelijk was het de bedoeling van Dijsselbloem om de vastgoedportefeuille van Propertize geleidelijk af te bouwen, maar nu kiest de minister voor een onderhandse verkoop van het hele bedrijf.

Volgens NLFI, de organisatie die namens het ministerie van Financiën aandeelhouder is bij genationaliseerde bedrijven, is er op de vastgoedmarkt genoeg vraag, waardoor er een goede kans is om Propertize in het geheel te verkopen.

Dijsselbloem schrijft de Kamer dat de rente historisch laag ligt. „Beleggers zijn daardoor op zoek naar investeringen die een hoger rendement bieden, door bijvoorbeeld te investeren in vastgoedbeleggingen.”

Opbrengst

Het is onduidelijk voor welk bedrag de minister Propertize denk te verkopen. Wel schrijft hij dat de verkoop „geen doorgang vindt als de verkoopopbrengst niet voldoet aan de verwachting”.

Volgens NLFI heeft Propertize de staat 500 miljoen euro gekost en is het verkoopproces erop gericht die investering zoveel mogelijk terug te verdienen. Propertize telt zo’n 200 werknemers en staat er beter voor dan in het jaar van de nationalisatie. In 2014 boekte Propertize een verlies van 49 miljoen euro, terwijl dat verlies in 2013 nog 823 miljoen euro bedroeg.

Sinds juni 2012 is er volgens NLFI zo’n 1,95 miljard euro afschreven op leningen en vastgoed. Bij de nationalisatie werd uitgegaan van een totale afschrijving van 2,8 miljard, maar vanwege de positieve ontwikkelingen in de sector kan dat lager uitvallen.

De totale vastgoed- en leningenportefeuille van Propertize was in de eerste helft van dit jaar 4,3 miljard euro in omvang en is dus ten aanzien van 2013 (5,7 miljard) flink gekrompen. Propertize had in de eerste helft van dit jaar zo’n 4 miljard aan leningen uitstaan.

Als de verkoop doorgaat, raakt de staat steeds meer van het oude SNS Reaal kwijt. Verzekeringstak Vivat werd deze zomer voor 1 euro plus schulden verkocht aan het Chinese Anbang. De bank SNS is nog in handen van de staat.